MUP RH na 6. Europskoj konvenciji šefova policija u EUROPOL-u

Slika topvijesti/2016/rujan/Europol-6. konvencija sefova policija/naslovna.jpg

Konvencija je ove godina posvećena trima temama koje trenutno predstavljaju glavni izazov sigurnosti u Europi: Terorizam i radikalizacija, Ilegalne migracije i Moderne tehnologije (kibernetički kriminalitet).

Foto: MUP RH

U sjedištu EUROPOL-a u Den Haagu, Kraljevina Nizozemska, u tijeku je 6. Europska konvencija šefova policija kojoj prisustvuju šefovi policija država članica EU, država kandidatkinja za ulazak u Europsku uniju, ali i predstavnici agencija za provedbu zakona iz SAD-a, Australije, Kine, Izraela i drugih država i međunarodnih organizacija s kojima EUROPOL ima potpisane sporazume o suradnji.

Izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske predvodi glavni ravnatelj policije Zvonimir Vnučec, a uz njega članovi izaslanstva su:

 

  • načelnik Uprave za granicu i pomoćnik glavnog ravnatelja policije Zlatko Sokolar,
  • načelnik Sektora za potporu kriminalističke policije Dalibor Jurić i
  • policijski časnik za vezu Republike Hrvatske pri EUROPOL-u Blaž Mamuza.

Konvencija je ove godina posvećena trima temama koje trenutno predstavljaju glavni izazov sigurnosti u Europi:

  • Terorizam i radikalizacija,
  • Ilegalne migracije i
  • Moderne tehnologije (kibernetički kriminalitet).

Sudjelovanje na Konvenciji izaslanstvo MUP-a iskoristilo je i za sastanak s direktorom policije Republike Slovenije Marjanom Fankom, a glavna tema sastanka bila je suradnja na suzbijanju ilegalnih migracija. Zajednički zaključak šefova policija Republike Hrvatske i Republike Slovenije je kako pitanje kontrole migracijskog toka u prvom redu ovisi o djelovanju Turske i postupanjima u skladu sa sporazumom EU - Turska. Zaključeno je kako je na operativnoj razini potrebno nastaviti s dobrom postojećom suradnjom u borbi protiv kriminalnih organizacija koje na području jugoistočne Europe vode glavnu riječ u krijumčarenju migranata prema državama EU te nastaviti blisku i učinkovitu suradnju u nadzoru i zaštiti granica.



Pisane vijesti