Na inicijativu potpredsjednika Vlade RH i ministra Božinovića održan sastanak s predsjednikom Hrvatskog lovačkog saveza

Slika /2024/4/sastanak lovacki.jpg

Policijski službenici - lovci svojim angažmanom mogu značajno pridonijeti sigurnosti svih sudionika lova i zakonitosti provedbe lova

Foto: MUP RH

Na inicijativu potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova dr. sc. Davora Božinovića održan je radni sastanak predstavnika Ravnateljstva policije s predsjednikom Hrvatskog lovačkog saveza Ivicom Budorom.

Cilj sastanka bilo je dodatno unaprijediti suradnju policije i lovačkih društava u podizanju sigurnosti lova i lovaca, budući da, među ostalim, lovni turizam predstavlja sve značajniji oblik turističke djelatnosti koji privlači brojne inozemne turiste, a o važnosti sigurnosti za turističku djelatnost nije potrebno niti govoriti.

Osim što policija i Hrvatski lovački savez već dugi niz godina provode iznimno uspješan preventivni projekt „Siguran lov“, prilikom sastanka utvrđeno je kako nije u potpunosti iskorišten potencijal policijskih službenika - lovaca koji bi, kroz obavljanje aktivnijih uloga u lovačkim društvima, svojim iskustvom u rukovanju s oružjem i poznavanju propisa, ali i autoritetom koji proizlazi iz njihovog statusa, mogli dodatno unaprijediti sigurnost svih sudionika lova te pridonijeti prevenciji protuzakonitog lova i ostalih protupravnih ponašanja iz domene lovstva.

U tom smislu, nakon analize relevantnih zakonskih i podzakonskih propisa, procedura i protokola u obavljanju različitih vrsta poslova u lovačkim društvima, zaključeno je da bi policijski službenici izvan radnog vremena, uz prethodnu suglasnost glavnog ravnatelja policije, kao članovi lovačkih društava, a sukladno propisima kojima se regulira rad lovačkih društava, mogli obavljati funkcije predsjednika ili tajnika lovačkih društva, sudjelovati u radu tijela lovačkih društava (upravnih i nadzornih odbora, sudova časti i sl.) te obavljati poslove lovnika, budući da postoji pretežiti interes jer policijski službenici kroz takav angažman mogu značajno pridonijeti sigurnosti svih sudionika lova i zakonitosti provedbe lova.

Zaključno je potvrđeno da je suradnja Hrvatskog lovačkog saveza, lovačkih društava diljem Republike Hrvatske i policije na vrlo visokoj razini, kako u zajedničkoj provedbi preventivnih projekata tako i u svakodnevnoj suradnji kojoj je cilj sprječavanje kažnjivih radnji te unapređenje sigurnosti ne samo sudionika lova, već svih naših građana i posjetitelja Republike Hrvatske.
 
 

Pisane vijesti | Suradnja