Na Policijskoj akademiji održan Okrugli stol „E-sigurnost i matematika“

Okrugli stol na temu „E-sigurnost i matematika“ za učenike XV. gimnazije održan je danas na Policijskoj akademiji

Foto: MUP

Okrugli stol na temu „E-sigurnost i matematika“ za učenike prirodoslovno-matematičke zagrebačke XV. gimnazije u organizaciji Visoke policijske škole održan je danas, 6. ožujka, na Policijskoj akademiji.

Izlagač za Tim nadarenih učenika XV. Gimnazije bio je izvanredni profesor Visoke policijske škole dr.sc. Krunoslav Antoliš koji je predstavio važnost pravilne uporabe suvremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija (ICT-domene) i opasnosti zlouporabe tih tehnologija. Znanje, vještine, hardverski-softverski resursi i zakonita uporaba preduvjet su za kvalitetno i učinkovito suprotstavljanje računalnom kriminalitetu.

Procjene govore da se na svjetskoj razini upravo zbog računalnog kriminaliteta gubi  0,7 svjetskog bruto domaćeg proizvoda, a najviše ugrožene grane su zdravstvo, proizvodnja, financije, vlade pojedinih zemalja te područje prijevoza. Potrebno je uspostaviti sigurnosne mehanizme i standarde obrane gdje dolazi do izražaja uvezanost matematike i kriptografije. Ključevi koji se koriste u kriptografiji ugroženi su problemima njihova generiranja, pohranjivanja, obnavljanja i uništavanja.

Učenici Tima aktivno su sudjelovali u praktičnim primjerima integracije matematičkih alata u simetričnu i asimetričnu kriptografiju te pokazali veliki interes za različite zadatke koje im je iznio prof. dr. sc. Krunoslav Antoliš.   

Stoga je važno ulagati u obrazovanje mladih ljudi , istakao je prof. dr. sc. Krunoslav Antoliš, kao i vrednovati znanja i sposobnosti koji vode izvrsnosti. Učenici srednjih škola koji se natječu na nacionalnoj i međunarodnoj razini u području Informacijsko-komunikacijskih tehnologija svojim znanjima i nadogradnjom znanja bit će važni čimbenici u zaštiti sustava od opasnosti od cyber napada.       

Tim za nadarene učenike XV. gimnazije kao timski koncept osnovan je 2008./2009. školske godine i predstavlja početak relativno duge povijesti rada s darovitom djecom. Osnovna zadaća Tima je planiranje i organizacija sustavnog rada s nadarenim učenicima i praćenja njihova napredovanja. Ciljana skupina su učenici prvih razreda XV. gimnazije a projekti se provode u trećem i četvrtom razredu. Svake školske godine održava se Mala znanstvena konferencija koja služi za prezentaciju učeničkih projekata. Učenici su sudionici svih do sada održanih natjecanja; općinskih, županijskih, državnih i olimpijade iz raznih predmeta kao i inozemnih učeničkih konferencija pod vodstvom mentorice profesorice Vesne Smadilo Škornja.   

Pisane vijesti | Odgoj i obrazovanje