Na Policijskoj akademiji "Prvi hrvatski redarstvenik" održan je Program zapošljavanja osoba s invaliditetom pod nazivom „Mogu kao i ti“

Od početka smo uvjereni da svaka osoba koja ulazi u naš sustav donosi jednu novu perspektivu i dodatnu vrijednost za cijeli naš sustav - rekao je potpredsjednik Božinović   

FOTO: MUP
 
Danas, 7. veljače, na Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“ održan je Program zapošljavanja osoba s invaliditetom pod nazivom „Mogu kao i ti“, povodom uspješno realiziranih natječaja za zapošljavanje osoba s invaliditetom u Ministarstvu unutarnjih poslova, a u skladu sa strateškim odrednicama Europske komisije i Nacionalne politike zapošljavanja, zaštite i socijalnog uključivanja osoba s invaliditetom Republike Hrvatske.
 
Programu su prisustvovali izaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, ravnatelj Uprave za zatvorski sustav i probaciju Ministarstva pravosuđa i uprave te izaslanik ministra Zvonimir Penić, glavni ravnatelj policije Nikola Milina sa suradnicima, zastupnica u Hrvatskom saboru Ljubica Lukačić, državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova Irena Petrijevčanin, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč-Knežević, zamjenik pučke pravobraniteljice Saša Rajić, ravnatelj Uprave za ljudske potencijale Ministarstva unutarnjih poslova Željko Prša, načelnik Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ Josip Ćelić, profesorica i producentica filmova i festivala na temu inkluzije osoba s invaliditetom Tatjana Aćimović te ostali partneri na projektu, kao i budući zaposlenici Ministarstva unutarnjih poslova.
 
Na samom početku prikazan je kratkometražni film redatelja Dejana Aćimovića „Mogu kao i ti“ pod pokroviteljstvom Ministarstva unutarnjih poslova, u kojem je svoju priču o uspješnom uključivanju u svijet rada iznijelo četvero osoba s invaliditetom.
 
„Društveni pristup na kojem se temelji Konvencija o pravima osoba s invaliditetom u fokusu ima brojne sposobnosti i potencijale osobe“, istaknula je sveučilišna profesorica i producentica Tatjana Aćimović prilikom prezentacije „Od mogućnosti do primjene“.
 
Na važnost zapošljavanja osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj, na panelu se osvrnula zastupnica u Hrvatskom saboru Ljubica Lukačić:
 
„Zapošljavanje je izuzetno važno jer svaka osoba s invaliditetom želi raditi i zarađivati za svoj život. U Hrvatskoj veliki broj osoba s invaliditetom od svog rada uzdržava svoje obitelji, oni su jako ponosni na to. Za to je ključno obrazovanje, koje moramo pružiti osobama s invaliditetom kako bi mogli biti konkurentni na otvorenom tržištu rada“.
 
Zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč-Knežević izjavila je kako je u zadnjih desetak godina veća stopa zaposlenosti osoba s invaliditetom te se osvrnula na zajedničku suradnju s Ministarstvom unutarnjih poslova unatrag nekoliko mjeseci:
 
„Kao izuzetnu istaknula bih inicijativu Ministarstva unutarnjih poslova da otvori svoja vrata zapošljavanju osoba s invaliditetom te smo održali sastanke kako bi osmislili načine kako potaknuti osobe s invaliditetom da se jave na raspisane natječaje MUP-a. Vrlo je važno da ova inicijativa uspije jer će potaknuti zapošljavanje osoba s invaliditetom i u drugim državnim tijelima. Osobe s invaliditetom su dobile priliku pokazati da imaju sposobnosti i stručne kompetencije za poslove na kojima će raditi. Vjerujem da će sredinu u koju će doći unaprijediti i učiniti boljom“.
 
Nakon reportaže „Ja mogu u MUP-u kao i ti“ u kojoj su se predstavili novi zaposlenici Ministarstva unutarnjih poslova, prisutnima se obratio potpredsjednik Vlade i ministar Davor Božinović:
 
„U ovom trenutku u Ministarstvu unutarnjih poslova radi 670 osoba s invaliditetom, no zajedno s kolegama, došli smo na ideju i u vrlo kratkom vremenu proveli natječaj na kojem smo primili 38 osoba s invaliditetom, odnosno gotovo 30 posto od ukupnog broja otvorenih radnih mjesta. Postigli smo naš cilj s prvog sastanka, jer smo od samog početka bili uvjereni u dvije stvari, a to je da svaka osoba koja ulazi u naš sustav donosi jednu novu perspektivu te da će svaka od tih osoba, u okviru zajedničke politike prihvaćanja donijeti neku novu dodatnu vrijednost za cijeli naš sustav. S druge strane, bilo nam je važno da svima bude jasno da zapošljavanjem u MUP-u, sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi, osobe s invaliditetom ne gube svoja prava, invalidninu koja im pripada. Kao čelnik ovog sustava iznimno sam ponosan na ovaj uspjeh, ali ga vidim kao tek prvi korak. Treba nam još više ovakvih svjedočanstava poput ovih naših novih kolega. Ovo je put koji mora postati standard rada Ministarstva unutarnjih poslova“.
 
Zapošljavanje osoba s invaliditetom uglavnom je obostrana korist jer se radi o vrlo odgovornim i savjesnim radnicima, natprosječno motiviranim, vrijednim i stručnim osobama.
 
Novih 38 zaposlenika Ministarstva unutarnjih poslova bit će raspoređeno u Ministarstvo u sjedištu, Ravnateljstvo policije te po policijskim upravama i postajama.
 
Dosadašnja pozitivna praktična iskustva govore u prilog da kvalificirane osobe s invaliditetom vrlo brzo i produktivno savladavaju radne obveze te se prilagođavaju radnim procesima, pod uvjetom da se radi u podražavajućoj radnoj atmosferi i razumnim prilagodbama.
 
Ministarstvo unutarnjih poslova je spremno na ispunjenje navedenih uvjeta, a sve s ciljem privlačenja kvalitetnih budućih kadrova, stoga ćemo i u budućim natječajima MUP-a pozivati zainteresirane osobe s invaliditetom da se pod jednakim uvjetima prijave i kandidiraju za radna mjesta.

Pisane vijesti | Školovanje i zapošljavanje