Na sjednici Vlade ministar Božinović izvijestio o aktivnostima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske

Slika topvijesti/2020/Bez%20naslova.jpg

Ministar Božinović istaknuo je kako sustav civilne zaštite i policija funkcioniraju na svim razinama i učinkovito odgovaraju na sve postavljene zadaće vođenja i organiziranja, potpore, nadzora te informiranja

FOTO: Vlada RH

Danas, 30. travnja 2020. godine, održana je 227. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović izvijestio je o aktivnostima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, a naglasak je stavio na četiri nove donesene odluke: „Od 27. travnja krenulo se u realizaciju prve faze mjera za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije, uz pridržavanje protuepidemijskih mjera i mjera propisanog fizičkog distanciranja, kao i propisanih  posebnih mjera i preporuka za svaku aktivnost i djelatnost od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo“.

Sve sastavnice civilne zaštite organizirale su se u provedbi spomenutih mjera, pogotovo u dijelu koji se tiče nadzora, te je dosad izvršeno više od 5.000 pojedinačnih nadzora, koji su se prije svega usmjeravali na ukazivanje i dodatno pojašnjavanje uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Najveći broj tih upozorenja odnosio se na neosiguravanje uvjeta rada sukladno epidemiološkim mjerama, posjedovanje toplomjera, nepridržavanje mjera zabrane javnih okupljanja, nenošenje zaštitnih maski/rukavica i nepridržavanje socijalne distance i dezinfekcije prostora.

„No, treba istaknuti, iako je takvih nepravilnosti bilo, uglavnom su se otklanjale na licu mjesta. Cjelokupan razvoj situacije posljednjih dana omogućio je da se smanji broj angažiranih snaga sustava civilne zaštite, tako da ih je sada negdje oko 14.340. Broj policijskih službenika na dnevnoj bazi, koji se bave isključivo poslovima vezanima za suzbijanje širenja koronavirusa je oko 3.000. Posljednjih tjedan dana demobilizirano je dodatnih 10 objekata za karantene, od ukupno mobiliziranih 55, tako da ih je trenutačno aktivno 17. Trenutno se u karantenama za građane nalazi 58 osoba, od toga 39 hrvatskih državljana“, obrazložio je ministar Božinović.

Sustav civilne zaštite i policija funkcioniraju na svim razinama i učinkovito odgovaraju na sve postavljene zadaće vođenja i organiziranja, potpore, nadzora te informiranja.

Na temelju procjene zdravstvenog segmenta  i epidemiološke situacije, na Stožeru civilne zaštite RH donesen je i zaključak da trenutno nema potrebe za dodatnim zdravstvenim kapacitetima u sportskim objektima te je započeto s pripremama pražnjenja takvih objekata.

Aktivnostima Ravnateljstva civilne zaštite i diplomatsko-konzularne mreže ukupno je repatrirano 1.787 hrvatskih državljana te se očekuje repatrijacija još 281 hrvatskog državljana. Iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, 2. svibnja, očekuje se povratak oko 70 hrvatskih državljana, a u pripremi je povratak iz Italije oko 50 hrvatskih državljana i to u dvije skupine, iz Rima i Trsta.

U najavi je čarter let iz Miamija koji će prevoziti 100 hrvatskih pomoraca, zajedno s  državljanima Slovenije, Mađarske i Bosne i Hercegovine, a veleposlanstva tih zemalja u Republici Hrvatskoj organizirat će tranzit svojih državljana.

„Jučer je u 7 sati u putničku luku Gaženica doplovio Jadrolinijin trajekt Marko Polo koji prometuje na nedavno otvorenoj liniji s Anconom i tu je 18 putnika, hrvatskih državljana, iz Italije stiglo u Zadar“, izjavio je ministar Božinović.

Što se tiče e-propusnica, otvaranjem kretanja unutar granica županija bez propusnica broj zahtjeva je značajno opao i na nacionalnoj i na lokalnim razinama. Od 29. travnja sveukupno je bilo izdano 1.827.000 e-propusnica, važnost je istekla za njih 1.225.000, a oko pola milijuna je još uvijek aktivno, a oko 86.000 takvih zahtjeva po raznim osnovama je odbijeno.

Sva donirana ili kupljena zaštitna oprema i sredstva za dezinfekciju, putem Stožera civilne zaštite RH distribuiraju se zdravstvenim ustanovama, ustanovama socijalne skrbi i žurnim službama. U zagrebačku zračnu luku  23. i 27. travnja sletjela su dva zrakoplova s ukupno 134 tone zaštitne opreme potrebne hrvatskom zdravstvenom sustavu i svim drugim službama koje sudjeluju u borbi protiv epidemije koronavirusa.

Stožer CZ RH i dalje poziva na poštivanje svih propisanih  mjera, kako od strane gospodarskih subjekata, tako i od građana te upozorava da još nema opuštanja. 

Pisane vijesti