Na sjednici Vlade o radu Stožera civilne zaštite RH i Konačnom prijedlogu Zakona o strancima

Slika /2020/11/ministar_sjednica%20Vlade_5_11.jpg

Ministar Božinović pozvao je građane na odgovorno ponašanje i smanjenje društvenih aktivnosti, privatnih proslava i druženja iz kojih se najčešće širi infekcija

Na danas održanoj 18. sjednici Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović izvijestio je o aktivnostima Stožera civilne zaštite.

Od posljednje sjednice Vlade RH održane 29. listopada, Odlukom o izmjeni Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske produžen je postojeći režim prelaska granice RH i to do 19. studenog ove godine.

Temeljem prijedloga nadležnih županijskih stožera donijete su Odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera na područjima Brodsko-posavske, Zadarske i Karlovačke županije te je produženo važenje navedene Odluke za područje Grada Zagreba. Za područje Varaždinske županije Odlukom o izmjeni Odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera, pojačane su mjere te su društvena okupljanja ograničena na 30 osoba, vjerska okupljanja i kulturne te sportske aktivnosti na 50 osoba te je ograničen rad ugostiteljskih objekata do 22 sata.

Ministara Božinović nadalje je izvijestio da su inspektori Ravnateljstva civilne zaštite u suradnji s inspektorima Državnog inspektorata RH i policijskim službenicima te timovi lokalnih stožera civilne zaštite obavili nadzor ukupno 23.221 poslovnog subjekta, noćnog kluba i drugih ugostiteljskih objekata kao i javnih okupljanja te su izdali 1.137 upozorenja, ali i 25 prekršajna naloga u ukupnom iznosu od 630.000 kuna. Razlozi su prekoračenje radnog vremena do 24 sata, neisticanje obavijesti o pridržavanju higijenskih mjera, neodržavanje fizičke distance i nenošenje maski za lice.

Pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite nastavili su sa opremanjem zdravstvenih i drugih ustanova sa kontejnerima i šatorima.

Od posljednje sjednice Vlade, Ravnateljstvo civilne zaštite izdalo je 1.122.000 artikala zaštitne opreme ili oko 58 tona, od čega je oko 26 tona zaštitne i druge opreme dostavljeno u sportsku dvoranu Arena.

Izvijestio je da u skladištu Ravnateljstva civilne zaštite u Jastrebarskom te u regionalnim skladištima ima oko 13,6 milijuna različitih artikala (oko 1.350 tona) zaštitne opreme te naglasio:“ Zaštitna oprema i sredstva izdana korisnicima promptno se obnavljaju.“

Ravnateljstvo civilne zaštite provelo je mobilizaciju Doma za starije osobe u Novom Marofu  kao vanbolničkog objekta za liječenje oboljelih od koronavirusa na području Varaždinske županije te su tamo trenutno smješteni korisnici Doma za starije i nemoćne osobe ''Zavojna'' iz Varaždina.

Na kraju svog izvješća potpredsjednik i ministar Božinović je poručio:“ Bliže se dani vikenda kada se građani tradicionalno opuste u društvu obitelji i prijatelja, međutim podatci pokazuju da broj novozaraženih raste svakog tjedna od srijede, što se dijelom može pripisati ponašanju tijekom vikenda. Zato je posebno važno u te dane, koliko je moguće, smanjiti društvene aktivnosti, privatne proslave i druženja iz kojih se najčešće širi infekcija unutar kućanstva, unutar obitelji, a tada i šire.“

Konačan prijedlog Zakona o strancima

Ministar Božinović je na sjednici Vlade predstavio i konačan prijedlog novog Zakona o strancima u kojem je istaknuo dvije ključne novine. Prijedlogom zakona propisan je novi model zapošljavanja stranaca, kojim je propisano da su poslodavci obavezni, prije podnošenja zahtjeva za dozvolu za boravak i rad stranaca, zatražiti od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje provedbu testa tržišta rada.

Ako se utvrdi da u Republici Hrvatskoj nema nezaposlenih osoba koje ispunjavaju zahtjeve poslodavaca, poslodavci će podnijeti zahtjev za izdavanje dozvole za boravak i rad za određenog stranca Ministarstvu unutarnjih poslova, koje će po službenoj dužnosti od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje zatražiti mišljenje za zapošljavanjem konkretnog stranca kod hrvatskog poslodavca.

Kao iznimka od obveze provođenja navedenog testa navedena su deficitarna zanimanja.

Kao drugu novinu ministar je naveo da je novim zakonom riješeno pitanje tzv. „digitalnih nomada“ za koje prijedlog novog zakona propisuje mogućnost reguliranja privremenog boravka.

Upućuje se u saborsku proceduru na prvo čitanje. 

Sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Bugarske o suradnji u slučaju katastrofa

Ministar Božinović je također izvijestio Vladu da je nakon višegodišnje razmjene stajališta na području zajedničkog upravljanja i sprječavanja katastrofa aktualizirano pitanje sklapanja sporazuma sa Republikom Bugarskom.
Naime, Republika Bugarska je 2019. godine uputila tekst prijedloga sporazuma kojim se definira: opći okvir suradnje, iskorištavanje svih potencijala u području sprječavanja prirodnih katastrofa te provedba akcije spašavanja čime se omogućuje jačanje kapaciteta u odgovoru na izvanredne okolnosti.   

Predlaže se sklapanje sporazuma.

Pisane vijesti