​Na Vladi prihvaćena Odluka o izradi tehničkog rješenja za prekogranične interoperabilne digitalne zelene potvrde

Slika /2021/03/PPVRH 1.4..jpg
Na današnjoj, 52. sjednici Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović je, uz redovno tjedno izvješće o poduzetim aktivnostima Stožera civilne zaštite RH vezano uz koronavirus, predsjedniku i članovima Vlade predstavio svrhu i potrebu osnivanja Radne skupine za izradu tehničkog rješenja prekogranično interoperabilnih digitalnih zelenih potvrda, temeljem čega je donesena jednoglasna odluka o osnivanju predložene radne skupine.

Uvodno, ministar Božinović je podsjetio da je od zadnje sjednice Vlade Nacionalni stožer donio četiri odluke na prijedlog županijskih stožera civilne zaštite zbog pogoršane epidemiološke zaštite, a koje se odnose na Grad Zagreb, te Dubrovačko-neretvansku, Primorsko-goransku i Zadarsku županiju.

Inspektori Ravnateljstva civilne zaštite i policija proveli su 18.200 nadzora poslovnih subjekata i javnih okupljanja, prilikom čega je utvrđeno 48 nepravilnosti te izdano 94 upozorenja, a zbog kršenja mjera propisanih Odlukama Stožera utvrđeno je 116 prekršaja i jedno kazneno djelo zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti. Također, temeljem zaprimljenih dojava, kao i kroz redovan rad policijskih službenika utvrđeno je 285 kršenja mjera samoizolacije za što će biti podnijeti prekršajni nalozi, a evidentirano je jedno kazneno djelo zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti, sukladno članku 180. stavak 1. Kaznenog zakona.

„Iz Logističkog centra Ravnateljstva civilne zaštite izdano je 657 tisuća artikala zaštitne opreme, otprilike 100 tona. Primatelji su medicinske ustanove i ustanove socijalne skrbi. Trenutačno u Logističkom centru i regionalnim skladištima se nalazi oko 17.5 milijuna artikala, odnosno 370 tona  zaštitne opreme za koronavirus,“ prezentirao je najnovije podatke potpredsjednik i ministar Božinović te zaključno naveo: „S obzirom na povećanje broja oboljelih od koronavirusa i ubrzano punjenje bolničkih kapaciteta, Ravnateljstvo civilne zaštite mobiliziralo je tri pravne osobe koje provode usluge pripreme i održavanja sportske dvorane Arene Zagreb, kako bi bila spremna za provođenje daljnjih radnji u slučaju ponovnog stavljanja u funkciju kao izvanbolničkog smještaja.“

Digitalne zelene potvrde

Predstavljajući prijedlog Odluke o osnivanju radne skupine za izradu tehničkog rješenja digitalnih zelenih potvrda s uspostavom njihove prekogranične interoperabilnosti, ministar Božinović naglasio je kako se ona nadovezuje na prijedlog Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća za izdavanje, provjeru i prihvaćanje interoperabilnih potvrda o cijepljenju, testiranju i preboljenju radi olakšanog slobodnog kretanja tijekom pandemije bolesti COVID-19.

Temeljem Odluke MUP bi zbog uspostave tehničkog rješenja bilo zaduženo za sklapanje ugovora s AKD-om, trgovačkim društvom od posebnog interesa za RH, te je zaduženo za pružanje administrativno-tehničke podrške radnoj skupini, kao i izradu izvješća sa zaključcima sa njenih sastanaka, dok bi Ministarstvo zdravstva bilo zaduženo za povlačenje namjenskih sredstava kroz Instrument za hitnu potporu.

„Ministarstvo zdravstva će radnoj skupini pružati svu potrebnu stručnu podršku, a posebno u ispunjavanju zadaća predstavljanja Hrvatske u operativnim radnim skupinama Mreže e-zdravstva (eHealth Network) Europske komisije na kojoj se koordinira provedba pilot projekta tehničkog rješenja digitalnih zelenih potvrda, te u osiguravanju cjelovitosti, povjerljivosti, raspoloživosti i neporecivosti strojno čitljivih podataka o cijepljenim, testiranim i oboljelim osobama automatski i u stvarnom vremenu dohvatljivih iz izvora podataka u vlasništvu Ministarstva zdravstva, koji će biti podloga za izdavanje prekogranično interoperabilnih digitalnih zelenih potvrda“, završno je obrazložio ministar Božinović.

Pisane vijesti | Poslovni i financijski izvještaji | Društvo i zajednica