Nacrt konačnog prijedloga Zakona o izmjenama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira ide u hitnu saborsku proceduru

Slika /2023/4/208%20sjednica.jpg

Kao razlog nužnih izmjena Zakona, ministar Božinović istaknuo je da važeći Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, s obzirom na predviđene visine novčanih kazni, ne postiže u punom opsegu opću svrhu izricanja prekršajno pravnih sankcija prekršaja


FOTO: YouTube Vlada RH

Na danas održanoj 208. sjednici Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović zatražio je da se u hitnu saborsku proceduru uputi Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona.
 
Kao razlog nužnih izmjena Zakona ministar Božinović istaknuo je da važeći Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, s obzirom na predviđene visine novčanih kazni, ne postiže u punom opsegu opću svrhu izricanja prekršajno pravnih sankcija prekršaja.
 
„Ovim se izmjenama predlaže izmjena Zakona na način da se povećaju samo visine novčanih kazni za pojedine vrste prekršaja kako bi bile prilagođene zahtjevima vremena i imale odvraćajući učinak na počinitelje prekršaja  i to na način da se usklađuju sa visinom kazni za slične prekršaje iz drugih zakona te se predlaže propisati različite raspone kazni ovisno o težini prekršaja.“
– objasnio je ministar Božinović 

Raspon novčanih kazni koje se predlažu su:
 
  • za najteže prekršaje novčane kazne u iznosima od 700,00 do 4.000,00 eura,
  • za teže prekršaje u iznosima od 300,00 do 2.000,00 eura,
  • za lakše prekršaje kazne u iznosima od 200,00 do 1.000,00 eura.

Ministar Božinović naveo je i kako novim zakonom nije predloženo mijenjanje novčane kazne ili kazne zatvora za sljedeće članke važećeg Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira: članak 4. (uništenje, oštećenje ili omalovažavanje domaćeg novca u opticaju), članak 9. (neovlaštena prodaja ulaznica za sportske i druge priredbe), članak 11. (skitnja, prosjačenje), članak 12. (odavanje prostituciji) i članak 15. (kršenje naredbe o zabrani pristupa ili zadržavanja, fotografiranja ili skiciranja na određenom mjestu).
 
„Ovi će članci biti dio razmatranja  posebne međuresorne radne skupine koja je osnovana za izradu novog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koja će raditi na temeljitoj reviziji njegovih odredbi, odnosno na izradi potpuno novog zakona usklađenog sa zahtjevima vremena, potrebama struke i prakse te promjenama u nizu drugih u međuvremenu donesenih zakona.“ – naveo je potpredsjednik i ministar Božinović.  

Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Mađarske o suradnji u borbi protiv prekograničnog kriminala
 
U nastavku sjednice ministar Božinović zatražio je donošenje Odluke o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Mađarske o izmjenama i dopunama Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Mađarske o suradnji u borbi protiv prekograničnog kriminala.
 
Postojeći Sporazum dviju Vlada sklopljen 2008., unatoč dosadašnjoj uspješnoj suradnji, potrebno je osuvremeniti i proširiti područja suradnje uslijed pojave novih te porasta broja i kompleksnosti postojećih vrsta kaznenih djela, a osim toga potrebno ga je uskladiti i s Preporukama Vijeća EU-a o operativnoj suradnji tijelâ kaznenog progona koje su usvojene 9. lipnja 2022. godine s ciljem jačanja  policijske suradnje država članica, a samim time i Schengenskog područja.
 
Novim Sporazumom uklonila bi se ograničenja kojima se otežava provedba prekograničnih potjera i poboljšala provedba zajedničkih graničnih ophodnji:
 
  • prekogranične potjere su neophodni operativni instrument za suradnju tijelâ kaznenog progona kojim se sprječava da počinitelji kaznenih djela prelaskom granice iskorištavaju promjenu teritorijalne jurisdikcije i nepostojanje kontinuiteta djelovanja nadležnih tijelâ,
  • s obzirom da su ulaskom Hrvatske u Schengen ukinute granične kontrole na unutarnjim granicama, proširenjem područja provedbe zajedničkih graničnih ophodnji poboljšat će se uvjeti za sprječavanje prekograničnog kriminaliteta. 

Vlada RH je utvrdila konačni prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i uputila ga u Hrvatski sabor u proceduru hitnog donošenja i donijela Odluku o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Mađarske o izmjenama i dopunama Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Mađarske o suradnji u borbi protiv prekograničnog kriminala.
 

Pisane vijesti