Najbolji policajac 2010. godine

Slika topvijesti/godina2010/LISTOPAD_2010/nagradjen_27_10.jpg

U okviru projekta „Volim Hrvatsku“ i nacionalnog programa „Čovjek ključ uspjeha“, Zlatko Matačić ove je godine dobio prestižnu nagradu Najbolji policajac.

Foto: PU ličko-senjska

Hrvatska turistička zajednica i ove je godine u okviru projekta „Volim Hrvatsku“ i nacionalnog programa „Čovjek ključ uspjeha“, provela izbor za Djelatnika godine u turizmu, izvijestila je PU ličko-senjska.  U toj akciji dodijeljena su priznanja u 23 kategorije, među kojima i u kategoriji Najbolji policajac. Ove godine tu prestižnu nagradu dobio je Zlatko Matičić, djelatnik Policijske uprave ličko-senjske, zaposlen na radnom mjestu pomoćnika načelnika za poslove kriminalističke policije u Policijskoj postaji Senj. 

Zlatko Matačić je 18. srpnja 2010. godine oko 12.30 sati iz svoga stana u Senju primijetio da se nasuprot Gradskog kupališta „Điga“ u Senju, na udaljenosti od oko 300 metara od obale nalazi „luftmadrac“ kojega struja, zbog jakih udara bure, prevrće i nosi prema pučini. S obzirom da je posumnjao da bi se u moru netko mogao nalaziti, uzeo je dalekozor i tada utvrdio da se u moru, nedaleko od „luftmadraca“ nalaze dvije osobe od kojih jedna pliva prema obali, dok drugu struja i jaki valovi nose prema pučini.

Budući da je postojala opasnost da se te osobe utope, napustio je stan i, unatoč lošim vremenskim uvjetima, odlučio ih spasiti koristeći za to svoju privatnu brodicu. U spašavanju mu se pridružio  i građanin Mario Tonković, pa su njih dvojica krenuli prema poziciji gdje su te osobe bile primijećene. U moru su zatekli jednu ženu koja je već bila iznemogla od plivanja i pokušaja održavanja na površini. Izvukli su je iz mora i smjestili u barku, nakon čega su je dovezli do obale. Kasnije su utvrdili da je riječ o Agnizski Czokow (1980. godište), državljanki Poljske, koja je zajedno sa svojim mladićem neoprezno, za vrijeme jakih udara bure, koristila „luftmadrac“, kao i da je njezin mladić prije dolaska Zlatka Matičića i Maria Tonkovića, sam doplivao do obale.

Ovakvim svojim postupkom Zlatko Matičić pokazao je izuzetnu profesionalnost, hrabrost i nesebičnost, potvrdivši da mu je zaštita života osobe na prvome mjestu, bez obzira na opasnosti i rizike kojima se izložio, što u bitnome utječe na osjećaj sigurnosti turista, koji nakon ovakvih podviga, iskustva prenose u svojim zemljama i na taj način pridonose stvaranju pozitivnog turističkog ugleda naše zemlje.      



Pisane vijesti