Napad na policijske službenike Interventne jedinice policije

Policijski službenici I. Policijske postaje Zagreb dovršili su krim. istraživanje nad tridesetdevetero muškaraca koji su u subotu, 26. veljače, u Radićevoj ulici napali policijske službenike Interventne jedinice policije.

Kriminalistički su obrađena 34 punoljetna muškarca (od 1955. do 1992. godišta) i petero maloljetnika (1993. – 1995.), zbog osnovane sumnje da su navedenog datuma počinili kazneno djelo sudjelovanja u grupi koja sprječava ili napada službenu osobu.

Tih 39 muškaraca okupilo se na Trgu bana Jelačić gdje se održavao prijavljeni prosvjed. Iz mase prosvjednika izdvojila se tada skupina od njih nekoliko stotina djelomice maskiranih kapuljačama, šalovima i podignutim okovratnicima. Nosili su transparente uvrjedljivog sadržaja i predmete pogodne za ozbiljno ozljeđivanje i za napad na druge osobe te krenuli Radićevom ulicom prema Markovom trgu, znajući da su javna okupljanja na Markovu trgu zabranjena.

Dolaskom do zaštitne ograde u Radićevoj ulici krenuli su u napad na policijske službenike namjeravajući probiti kordon. Napadali su ih kamenjem, opekama, staklenim bocama i raznim pirotehničkim sredstvima poput baklji, raketa i petardi te ostalim predmetima do kojih su mogli u trenutku napada doći. Jedan od napadača je čak i urinirao na zaštitnu ogradu.

U ovom sukobu, u kojem su se napadači oglušili na sve izdane zapovjedi da prestanu s napadom i da se udalje te u kojem su pokazivali sve veći stupanj agresivnosti, ozlijeđen je veći broj policajaca. Također, oštećena su i službena vozila Ministarstva unutarnjih poslova koja su se nalazila u Radićevoj ulici.

Nakon dovršenog krim. istraživanja četvorica maloljetnih napadača puštena su na slobodu, jedan se nalazi u prihvatnoj stanici, a svi punoljetni napadači odvedeni su u Istražni centar županijskog suda u Zagrebu.



Pisane vijesti