Nastavak modernizacije sustava unutarnjih poslova

Temeljem provedenih postupaka javne nabave, u Ministarstvu unutarnjih poslova ministar Davor Božinović potpisao je danas, 14. siječnja, s hrvatskim gospodarstvenicima, predstavnicima zajednica ponuditelja hrvatskih firmi, 22 ugovora u vezi opremanja (11), nadzora brzine (1) i razminiranja (10), u ukupnoj vrijednosti višoj od 135 milijuna kuna. Uz to, održana je prezentacija financija i nabave za 2019. godinu

Temeljem provedenih postupaka javne nabave, u Ministarstvu unutarnjih poslova ministar Davor Božinović potpisao je danas, 14. siječnja, s hrvatskim gospodarstvenicima, predstavnicima zajednica ponuditelja hrvatskih firmi, 22 ugovora za 2019. godinu, u ukupnoj vrijednosti višoj od 135 milijuna kuna.

Danas potpisanim ugovorima podiže se kvaliteta poslovanja u raznim područjima rada Ministarstva unutarnjih poslova, od novo pridruženog u okvir MUP-a – razminiranja, preko nastavka ulaganja u sigurnost prometa na hrvatskim cestama, pa sve do opremanja, adaptacije i energetske obnove poslovnih prostora, te obnavljanja svih dijelova nužne odore i opreme policijskih službenika, kako bi u svakom trenutku imali sve potrebno za kvalitetno i učinkovito obavljanje policijskih zadaća, što je cilj koji je MUP počeo ostvarivati još prije godinu dana, kada su potpisani trogodišnji Okvirni sporazumi, temeljem kojih se današnjim ugovorima iz tog segmenta rada samo nastavio kontinuitet redovitog ulaganja u odoru i opremu hrvatske policije.

Od tog broja, vrijednost 11 ugovora kojima je pokrivena nabava raznih dijelova policijske odore (hlače, košulje, jakne, kombinezoni, kape, čarape, zimski veš, majice i sl.) i opreme (kompleti opreme za javni red i mir, za nošenje oružja i opreme) iznosi 54.746.192,43 milijuna kuna. Za drugi segment, uređaje za mjerenje brzine izdvaja se 39.695.482,50 milijuna kuna, dok je ukupna vrijednost 10 potpisanih ugovora za razminiranje, trećeg segmenta poslovanja za koji su danas potpisani ugovori, 40.835.084,37 milijuna kuna.

Također, bitno je istaknuti da je potpisani ugovor za uređaje za mjerenje brzine, najbrže realiziran postupak, s obzirom da je Okvirni sporazum za koji se ugovor veže, u MUP-u potpisan 28. prosinca 2018. godine, dakle prije manje od 20 dana.

Uz potpisivanje ugovora, u prisutnosti predstavnika reprezentativnih sindikata MUP-a, gospodarstvenika i predstavnika medija, a primjenjujući model poslovanja uveden prije godinu dana, odnosno transparentno i sveobuhvatno prikazivanje svih stavki, prezentiran je i Financijski plan i Plan nabave za 2019. godinu, koje je detaljno izložio pomoćnik ministra za materijalno financijske poslove, Cvjetko Obradović.

No, u uvodnom dijelu prezentacije, prije svog pomoćnika, ministar Božinović naglasio je kako je Ministarstvo unutarnjih poslova na ovom području već pred godinu dana učinilo iskorak u načinu poslovanja i transparentno predstavilo svoje planove za narednu, sada već bivšu 2018. godinu. „Želja mi je bila poslati poruku da se sustav mora modernizirati, što znači pojačano ulaganje u sve segmente policijskog posla. Sav taj napor treba pridonijeti i jačanju hrvatskog gospodarstva u mjeri u kojoj to MUP može, i naravno da sve ono što radimo bude dostupno javnosti“, kazao je ministar naglasivši kako se radi o čvrstom opredjeljenju da takva praksa postane redovna, iz kojeg razloga na samom početku godine dajemo na uvid prikaz Financijskog plana na jedan otvoren, sadržajan i detaljan način. „Da bismo bili u stanju ispuniti širok dijapazon zahtjeva našeg posla, imamo i nemale potrebe. Zato je važno da ovom poslu pristupimo sustavno i strukturirano, pogotovo zato jer je prva naša analiza iz 2017. godine pokazala da je po pitanju stanja opreme i svega onoga što policiji treba u svakodnevnom poslu, bilo stavki gdje su uočeni alarmantni deficiti. Izjavio sam tada, i kod te odluke stojim, da pitanje opremanje hrvatskih policajaca ne može i ne smije biti problem“.

Uz to, a vezano uz novo pridružene poslove razminiranja, ministar Božinović podsjetio je kako je Ministarstvo unutarnjih poslova u posljednjem tromjesečju 2018. bilo suočeno s vrlo zahtjevnim i kompleksnim pitanjem integracije nekoliko institucija u sastav Ministarstva. „Unatoč zahtjevnosti i kompleksnosti tog posla, danas također pokazujemo da smo uspjeli održati kontinuitet kad govorimo o javnoj nabavi u području rada, prije svega razminiranja, i postići da taj sustav funkcionira bez zastoja.“

Prošavši područja poslovanja Ministarstva unutarnjih poslova tijekom 2018. godine, pomoćnik Obradović istaknuo je da je MUP prošlogodišnji Financijski plan ispunio u iznosu od 99,9 posto, odnosno od 4.663.054.795 milijarde kuna, utrošeno je 4.659.855.207 milijarde kuna! Pomoćnik ministra također je podsjetio na procese i modele poslovne suradnje započete u 2018. godini, od 21 odobrenog projekta energetske obnove policijskih objekata, preko ostvarene suradnje s jedinicama lokalne i područne samouprave vezano uz obnavljanje, zakup i smještaj policijskih službenika, pa sve do korištenja sredstava EU fondova. Uslijedio je detaljan prikaz stavki Financijskog i Plana nabave za 2019. godinu, koje možete proučiti OVDJE.

Financijski plan za 2019. godinu iznosi 5.351.021.257 milijardi kuna, a vrijedi naglasiti da se rashode za zaposlene, iako se broj zaposlenika povećao s obzirom na reformu državne uprave koja je u tijeku i pripajanje agencija i ureda Ministarstvu, spustio na 68 posto u odnosu na ukupni udio u proračunu, što znači da su aktivirani svi resursi kako bi se podigla ta materijalna komponenta koja se tiče modernizacije, jer je jedino modernizacijom moguće jamčiti održivost sustava, i to na visokoj i profesionalnoj razini.

 „Izuzetno sam zadovoljan što smo dali uvid u to što smo napravili 2018. godine u odnosu na ono što smo obećali na početku te godine.  Ono što je meni posebno važno jest činjenica da smo kroz sve to vrijeme javnost sustavno obavještavali o svemu što radimo i da smo upravo potpisanim ugovorima pokazali taj kontinuitet našeg poslovnog modela koji jamči da opremanje hrvatskih policajaca više ne može doći u pitanje i da se odvija bez zastoja“, rekao je ministar Božinović i naglasio važnost potpisanih ugovora iz područja razminiranja, čime je MUP pokazao da je i poslu integracije agencija pristupio tako što je vodilo računa o svim segmentima. „Postigli smo ono što je veoma važno, a to je da poslovni procesi ne trpe već da se sve odvija planom kakav je bio, a ja bih rekao, još bržim i učinkovitijim, onako kako ga planiramo“, zaključio je ministar i naposljetku se zahvalio svim partnerima Ministarstva unutarnjih poslova, svim predstavnicima zajednica ponuditelja i svim današnjim potpisnicima na konstruktivnim pregovorima, koji nisu uvijek jednostavni, jer je potrebno pregovarati tako da obje strane budu zadovoljne. „Time smo svima vama poslali poruku, a to je da nastavljamo s modernizacijom hrvatske policije, ali i da maksimalno izlazimo u susret hrvatskom gospodarstvu, njegovim pojačanim angažiranjem i mislim da je to put kojim trebamo ići i dalje, na zadovoljstvo svih djelatnika MUP-a, kao i hrvatskih gospodarstvenika“. U ime okupljenih gospodarstvenika, na ministrovu zahvalu nadovezao se direktor URIHO-a Josip Držaić, čestitavši MUP-u što su se usudili i odlučili pokrenuti sve ove poslove, kojima će svi zaslužni akteri u tim pričama obnavljanja policijskih postaja, nabave nužne opreme i odore, te razminiranja, ostaviti svoje tragove koje bi i buduće generacije trebale koristiti.  

Stranica