NEMA VIŠE OTKUPNINE: Novi partneri, novi alati za dekriptiranje, novi jezici za kvalitetniju borbu protiv ransomware-a

Slika ILUSTRACIJE/internet.jpg

Globalna borba protiv ransomware-a neumorno se nastavlja pa projekt „Nema više otkupnine“ (NMR projekt) sada broji više od 30 novih partnera iz javnog i privatnog sektora. Što se više partnera uključuje u borbu, to je više dostupnih alata za dekriptiranje, što predstavlja nove mogućnosti za žrtve ransomware-a.

Foto: ilustarcija

Globalna borba protiv ransomware-a neumorno se nastavlja pa projekt „Nema više otkupnine“ (NMR projekt) sada broji više od 30 novih partnera iz javnog i privatnog sektora. Što se više partnera uključuje u borbu, to je više dostupnih alata za dekriptiranje, što predstavlja nove mogućnosti za žrtve ransomware-a.

Projekt je u srpnju 2016. započela nizozemska nacionalna policija, Europol, Intel Security i Kaspersky Lab, uvođenjem nove razine suradnje između službi za provedbu zakona i privatnog sektora u zajedničkoj borbi protiv ransomware-a. Na stranici www.nomoreransom.orgkorisnici mogu pronaći informacije o tome što je ransomware i kako se od njega zaštititi. Jednako važno je da i žrtve mogu pronaći alate koji će im pomoći da besplatno dekriptiraju svoje blokirane uređaje.

Kako bi se bolje pomoglo žrtvama iz cijelog svijeta, online portal je sada dostupan ne samo na engleskom, nego i na nizozemskom, francuskom, talijanskom, portugalskom i ruskom jeziku, a u pripremi su i prijevodi na druge jezike.

Danas su Bitdefender, Check Point, Emsisoft i Trend Micro postali novi pridruženi partneri u projektu, čime su na stranicu nomoreransom.org. dodana 32 nova alata za dekriptiranje. Za sada je žrtvama na raspolaganju osam besplatnih alata te je gotovo 6 000 ljudi moglo dekriptirati svoje uređaje bez da su za to morali platiti kriminalcima.

Novi prateći partneri su: AnubisNetworks, AON, Armor, Udruga za sprečavanje i suzbijanje prevara (Association for Preventing and Countering Frauds– APCF), BH Consulting, CECyF (Centre Expert contre la Cybercriminalité Français), Cyberlaws.NET, Cylance Inc., DATTO, Inc., ESET, FS- ISAC (Financial Services – Information Sharing & Analysis Center– financijske usluge – centar za informiranje i analitiku), G DATA Software AG, Heimdal Security, s21Sec, Smartfense, SWITCH, EMA – Udruga članova međubankovnih platnih sustava Ukrajine (Ukrainian Interbank Payment Systems Member Association), CERT-EU (Computer Emergency Response Team for the EU institutions, agencies and bodies– Računalni intervencijski tim za ustanove, agencije i tijela EU-a), IRISS CERT (Irish Reporting and Information Security Service– Irska služba za izvješćivanje i informacijsku sigurnost), CIRCL.LU (Computer Incident Response Center Luxembourg– Centar za intervencije u računalnim incidentima Luksemburga) i SI-CERT (slovenski tim za hitne računalne intervencije).

Naknadno izražena je dobrodošlica i eu-LISA-i (Europska agencija za operativno upravljanje velikim informatičkim sustavima u području slobode, sigurnosti i pravde), kao i austrijskoj, danskoj, finskoj, hrvatskoj, malteškoj, rumunjskoj, singapurskoj i slovenskoj policiji kao pratećim partnerima, tako da sada sudjeluju ukupno 22 države.

I privatni sektor i službe za provedbu zakona sve se više zalažu u borbi protiv kibernetičkih kriminalaca koji koriste ransomware kako bi izmamili velike količine novca od svojih žrtava. Međutim, podizanje svijesti o ransomware-u ključno je za uspješnu prevenciju. Neke jednostavne zaštitne mjere mogu spriječiti veliku štetu: uvijek imajte back-up sustav tako da vam 'zaraza' ransomware-om ne može zauvijek uništiti privatne podatke; koristite jaki antivirusni softver za zaštitu sustava od ransomware-a; ažurirajte redovito sve softvere na svom računalu i doslovno ne vjerujte nikome, jer svaki račun može biti zlouporabljen.

Više informacija o prevenciji dostupno je na stranici www.nomoreransom.org.



Pisane vijesti