„Neposredno osiguranje štićenih osoba u specifičnim okolnostima“

Slika topvijesti/godina2010/LISTOPAD_2010/valbandon02.jpg

Inicijator i financijer projekta je Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Francuske, a u projekt su osim policijskih službenika MUP-a RH uključeni i policijski službenici koji se bave neposrednim tjelesnim osiguranjem štićenih osoba iz Crne Gore, Slovenije i Srbije. Provedba projekta je zamišljena kroz tri modula.   

Od 25. do 29. listopada u Valbandonu se održava regionalni program obuke „Neposredno osiguranje štićenih osoba u specifičnim okolnostima“. U sklopu provedbe regionalnog projekta obuke, policijski službenici Ravnateljstva policije, Uprave za posebne poslove sigurnosti i Ureda glavnog ravnatelja su od 28. rujna do 1. listopada posjetili institucije u Republici Francuskoj u čijoj je nadležnosti zaštita štićenih osoba.

Inicijator i financijer navedenog projekta je Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Francuske, putem svojeg časnika za vezu smještenog u Republici Sloveniji Dominique FUCHS-a , a u projekt su osim policijskih službenika  Ministarstva unutarnjih poslova RH uključeni i policijski službenici koji se bave neposrednim tjelesnim osiguranjem štićenih osoba iz Crne Gore, Slovenije i Srbije. Provedba projekta je zamišljena kroz tri modula. 

Prvi modul održan je  od 28. rujna do 1. listopada u Parizu, tijekom koje je predstavljen rad i ustroj specijalne jedinice francuske žandarmerije „Groupe d Intervention de la Gendarmerie Nationale – GIGN“ te jedinice francuske policije „Service de Protection des Hautes Personnalites – SPHP“. 

Drugi modul projekta održava se od 25. do 29. listopada  u Valbandonu, gdje se provodile aktivnosti vezane uz razmjenu profesionalnih iskustava, vještina i taktika postupanja u osiguranju štićenih osoba na moru, odnosno tijekom korištenja plovila te tijekom njihova posjeta kriznim i post konfliktnim područjima.

Održavanje trećeg modula planirano je  od 22. do 26. studenog u Sloveniji, kada će se policijski službenici uvježbavati u osiguranju štićenih osoba tijekom zimovanja, alpskog i nordijskog skijanja, planinarenja te drugih oblika boravka u planinama.

Ovakav oblik suradnje i treninga na ovom specifičnom području do sada nije bio održan, a iznimno je koristan s obzirom na česte međusobne posjete dužnosnika između zemalja u regiji.  Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske sudjeluje u projektu kao domaćin i suorganizator. 

Večeras, oko 20.30 sati u Valbandonu će se održati svečano zatvaranje regionalnog programa obuke instruktora u nazočnosti načelnika Uprave za posebne poslove sigurnosti  Davora Blaževića, kojom prilikom će učesnicima biti uručeni certifikati o uspješno dovršenoj obuci.



Pisane vijesti