NOVA ODORA GRANIČNE POLICIJE

Od iduće godine hrvatski granični policajci svoje će svakodnevne zadaće obavljati u novoj odori prilagođenoj njihovim operativnim potrebama i standardima policije zemalja Europske unije. Da bi se oprema, tehnika i uvjeti rada graničnih policajaca uskladili sa standardima Europske unije, krajem prošle godine prihvaćen je prijedlog za izradu nove odore granične policije. Uzorci nove odore testirani su tijekom četiri mjeseca na uzorku od dvadeset policijskih službenika diljem Hrvatske. Četveromjesečnim probnim razdobljem, tijekom kojeg su granični policajci nosili odoru, uočeni su određeni nedostaci pa je na temelju povratnih saznanja "s terena" izrađena konačna inačica nove odore, koju čine dvije jakne i jedne hlače. Zbog novčanih izdataka odora će biti kompletirana tijekom iduće godine, a zasad je izrađeno oko četiri tisuće novih modela jakni, koje će se podijeliti graničnim policajcima. Jakne, za koje su materijali kupljeni u inozemstvu, a izrađivale su se u hrvatskim tvornicama sa certifikatom gora-texa, sastoje se od dva dijela, a oba su terenskom radu prilagođena svojom duljinom, težinom, materijalom i, prije svega, praktičnošću. Podrobnije o jakni Prvi dio jakne, odnosno gornja jakna, izrađena je od gora-tex materijala, koji je nepromočiv i od istog će se materijala izraditi nove hlače. Drugi dio jakne, donja jakna, izrađena je od tzv. windstopper materijala, što korisniku osigurava toplinu. Dva dijela jakne mogu se rabiti i kao posebni dijelovi odore ( zimska i ljetna inačica ili za suho i kišno vrijeme). Jakne su funkcionalne do temperature od -22 Celzijevih stupnjeva, što se drži donjom temperaturnom granicom našeg podneblja. Još je jedna veoma bitna pojedinost novih jakni - njihova težina. Naime, teže tek jedan kilogram, dok su bivše (kožne) jakne, u uporabi od 1995. godine, težile ni manje ni više nego oko 5.5 kilograma! Zahtjev da odora bude funkcionalna bio je nit vodilja pri izradbi, tako da nove jakne imaju pregršt pogodnosti namijenjenih da graničnim policajcima olakšaju rad. Jedna od bitnih, ako ne i najvažnijih pogodnosti, jest prorez za oružje prilagođen remenu i koricama za oružje, koji se nalazi na obje jakne i to na oba bočna dijela, kako bi ga mogli rabiti dešnjaci i ljevaci. Još jedna od uvedenih novina odnosi se na mogućnost da su sva policijska znakovlja i obilježja granične policije za jaknu pričvršćeni takozvanom čičak-trakom, što igra veliku ulogu prilikom razduživanja odore jer omogućuje njihovo ponovno korištenje. Policijsko znakovlje i obilježja prije su se, nakon razduživanja, uništavali zajedno s korištenim odorama pa je na ovaj način omogućeno znatno smanjenje troškova.

Od iduće godine hrvatski granični policajci svoje će svakodnevne zadaće obavljati u novoj odori prilagođenoj njihovim operativnim potrebama i standardima policije zemalja Europske unije.

Da bi se oprema, tehnika i uvjeti rada graničnih policajaca uskladili sa standardima Europske unije, krajem prošle godine prihvaćen je prijedlog za izradu nove odore granične policije. Uzorci nove odore testirani su tijekom četiri mjeseca na uzorku od dvadeset policijskih službenika diljem Hrvatske. Četveromjesečnim probnim razdobljem, tijekom kojeg su granični policajci nosili odoru, uočeni su određeni nedostaci pa je na temelju povratnih saznanja "s terena" izrađena konačna inačica nove odore, koju čine dvije jakne i jedne hlače.

Zbog novčanih izdataka odora će biti kompletirana tijekom iduće godine, a zasad je izrađeno oko četiri tisuće novih modela jakni, koje će se podijeliti graničnim policajcima. Jakne, za koje su materijali kupljeni u inozemstvu, a izrađivale su se u hrvatskim tvornicama sa certifikatom gora-texa, sastoje se od dva dijela, a oba su terenskom radu prilagođena svojom duljinom, težinom, materijalom i, prije svega, praktičnošću.

Podrobnije o jakni

Prvi dio jakne, odnosno gornja jakna, izrađena je od gora-tex materijala, koji je nepromočiv i od istog će se materijala izraditi nove hlače. Drugi dio jakne, donja jakna, izrađena je od tzv. windstopper materijala, što korisniku osigurava toplinu. Dva dijela jakne mogu se rabiti i kao posebni dijelovi odore ( zimska i ljetna inačica ili za suho i kišno vrijeme). Jakne su funkcionalne do temperature od -22 Celzijevih stupnjeva, što se drži donjom temperaturnom granicom našeg podneblja. Još je jedna veoma bitna pojedinost novih jakni - njihova težina. Naime, teže tek jedan kilogram, dok su bivše (kožne) jakne, u uporabi od 1995. godine, težile ni manje ni više nego oko 5.5 kilograma!

Zahtjev da odora bude funkcionalna bio je nit vodilja pri izradbi, tako da nove jakne imaju pregršt pogodnosti namijenjenih da graničnim policajcima olakšaju rad. Jedna od bitnih, ako ne i najvažnijih pogodnosti, jest prorez za oružje prilagođen remenu i koricama za oružje, koji se nalazi na obje jakne i to na oba bočna dijela, kako bi ga mogli rabiti dešnjaci i ljevaci.

Još jedna od uvedenih novina odnosi se na mogućnost da su sva policijska znakovlja i obilježja granične policije za jaknu pričvršćeni takozvanom čičak-trakom, što igra veliku ulogu prilikom razduživanja odore jer omogućuje njihovo ponovno korištenje. Policijsko znakovlje i obilježja prije su se, nakon razduživanja, uništavali zajedno s korištenim odorama pa je na ovaj način omogućeno znatno smanjenje troškova.

Stranica