O virtualnim pričama na hrvatskim granicama

Slika A1_WEB_ILUSTRACIJE/GRANICA/granica8.jpg

"Područje na desnoj obali Dunava, kojeg se na društvenim mrežama naziva "Liberlandom", nalazi se u području razgraničenja između Republike Hrvatske i Republike Srbije, a hrvatska policija i nad tim područjem provodi legitimne mjere nadzora i brine o zaštiti interesa Republike Hrvatske. 

Foto: Ilustracija
 
"Područje na desnoj obali Dunava, kojeg se na društvenim mrežama naziva "Liberlandom", nalazi se u području razgraničenja između Republike Hrvatske i Republike Srbije, a hrvatska  policija i nad tim područjem provodi legitimne mjere nadzora i brine o zaštiti interesa Republike Hrvatske.

Granica između Republike Hrvatske i Republike Srbije još je uvijek predmet pregovora između dvije države. U ovom trenutku je desna obala Dunava pod nadzorom hrvatske policije, a lijeva pod nadzorom srbijanskih vlasti, iako se velika područja Republike Hrvatske nalaze na lijevoj strani Dunava, kao što su se i nalazila u trenutku raspada bivše SFRJ i nastanka novih država 1991. g. Nakon konačnog utvrđivanja granične crte između Republike Hrvatske i Republike Srbije, te kada svaka strana preuzme svoje posjede s druge strane Dunava, otklonit će se sve nejasnoće o točnom smjeru protezanja državne granice. U svakom slučaju, neovisno o tome što granica još nije konačno utvrđena, u tom području ne postoji ničija zemlja (terra nullius) koja bi mogla biti predmet zaposjedanja (okupacije) od strane nekog trećeg.
 
Svi koji žele posjetiti područja u neposrednoj blizini područja razgraničenja Hrvatske i Srbije na desnoj obali rijeke Dunava moraju se pridržavati hrvatskih zakona i EU propisa, prije svega onih odredbi koje uređuju prelazak granice i kretanje u blizini državne granice", navodi se u obavijesti Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH.


Pisane vijesti