OA DOHA: Razbijen lanac krijumčara cigareta

Slika topvijesti/2011/kolovoz/osijek04.jpg

Tijekom provođenja kriminalističkog istraživanja osječka je policija utvrdila postojanje osnovane sumnje da je 15 osoba počinilo ukupno 55 kaznenih djela izbjegavanja carinskog nadzora.   

Foto: PU osječko-baranjska

Policijski službenici Odjela organiziranog kriminaliteta PU osječko-baranjske, u okviru provođenja Operativne akcije "DOHA", u koordinaciji za Općinskim državnim odvjetništvom u Osijeku, 26. i 27. kolovoza proveli su kriminalističko istraživanje nad 24 osobe zbog postojanja osnova sumnje na počinjenje kaznenih djela izbjegavanja carinskog nadzora.

Tijekom provođenja kriminalističkog istraživanja utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 15 osoba počinilo ukupno 55 kaznenih djela izbjegavanja carinskog nadzora.

Kaznena djela su počinjena na način da su od 4. travnja do 27. kolovoza izbjegavajući mjere carinskog nadzora u Republiku Hrvatsku iz BiH i Srbije ilegalno prebacili 70.000 kutija različitih cigareta čime je na ime trošarina, PDV-a i posebnog poreza na promet duhanskih prerađevina oštećen proračun Republike Hrvatske za najmanje 1.350.000 kuna.

Protiv 15 osoba podnesena je kaznena prijava za 55 kaznenih djela iz članka 298. Kaznenog zakona od kojih su tri osobe uz kaznenu prijavu dovedene u Istražni centar Županijskog suda u Osijeku.

Policijski službenici PU osječko-baranjske proveli su 30 pretraga stanova i drugih prostorija odnosno osobnih automobila. Obavljenim pretragama pronađeno i oduzeto 6.172 kutija različitih vrsta cigareta, 33,8 kilograma sitno rezanog duhana, 0,5 grama marihuane, jedna nargila, dva računala i dva osobna automobila koja su korištena kao sredstvo izvršenja kaznenih djela.

Policijski službenici osječkog Sektora kriminalističke policije će nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti kaznene prijave i protiv osam osoba zbog postojanja osnovane sumnje da su počinile osam kaznenih dijela nedozvoljene trgovine te jedne osobe za kazneno djelo zlouporabe opojnih droga.

Napominjemo da je pogrešna percepcija javnosti o krijumčarenju i distribuciji cigareta kao neznatnoj društvenoj opasnosti obzirom na štetu koju trpi proračun Republike Hrvatske ovim oblikom kriminaliteta odnosno protupravnu imovinsku korist koja se stječe činjenjem ovih kaznenih djela.



Pisane vijesti