Obilježavanje 20. obljetnice osnutka i djelovanja SJP Rijeka

Slika topvijesti/2011/travanj_2011/ajkule.jpg

Ta značajna obljetnica obilježena je u petak 8. travnja 2011. godine. U jutarnjim satima zapaljene su svijeće ispred spomen ploče u predvorju Policijske uprave primorsko-goranske te su položeni vijenci u Aleji hrvatskih branitelja na gradskom groblju Drenova.  

FOTO: PU primorsko-goranska

Navršilo se 20 godina od osnutka prve borbene postrojbe u Primorsko-goranskoj županiji - Specijalne jedinice policije Rijeka. Ta značajna obljetnica obilježena je u petak, 8. travnja 2011. godine. U jutarnjim satima zapaljene su svijeće ispred spomen ploče u predvorju Policijske uprave primorsko-goranske te su položeni vijenci u Aleji hrvatskih branitelja na gradskom groblju Drenova.

Istoga dana, na riječkoj Delti svečano su se postrojili sadašnji i bivši pripadnici Specijalne jedinice policije Rijeka. Pregled postrojenih specijalaca izvršili su zapovjednik zapovjedništva Specijalne jedinice policije Ministarstva unutarnjih poslova - Zdravko Janić i zapovjednik Specijalne jedinice policije Rijeka - Marinko Marijanović. Događaju su osim pripadnika Specijalne jedinice policije prisustvovali i roditelji poginulih specijalaca, uzvanici i zainteresirani građani riječkog kraja.

Položeni su vijenci na spomeniku na Mostu hrvatskih branitelja, nakon čega su padobranci Specijalne jedinice policije iskočili iz helikoptera Ministarstva unutarnjih poslova i sletjeli na Deltu sa zastavom Republike Hrvatske i Specijalne jedinice policije. Zapovjednik Marinko Marijanović obratio se roditeljima, gostima i prisutnim građanima govorom, u kojemu je detaljno naveo uvjete u kojima je nastajala Specijalna jedinica policije, kako je stotinjak slabo naoružanih specijalaca zauzimalo vojarne tzv. JNA, u Primorju i Lici, a spominjući ratni put prisjetio se i poginulih i ranjenih pripadnika. Osim Josipa Klemma - predsjednika Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata, prisutnima su se obratili i Željko Jovanović - dogradonačelnik Rijeke, kao i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, koji su se prisjetili neizvjesnih i teških vremena u kojima se prije 20 godina stvarala i branila RH. Zapovjednik Zdravko Janić naglasio je kako su riječke „Ajkule“ branile teritorij naše države ne rekavši ikome da dolaze iz grada koji nije bombardiran i u kojemu se ne puca.

Dvojici sadašnjih pripadnika Specijalne jedinice policije Rijeka; zapovjedniku Marinku Marijanoviću i instruktoru Zdenku Lončareviću zapovjednik Zapovjedništva Zdravko Janić uručio je prigodne nagrade za 20 godina neprekidne službe u Specijalnoj jedinici policije Rijeka.

Obilježavanje je nastavljeno svečanim koncertom u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, u kojemu su  izvedbe domoljubnih pjesama bile popraćene projekcijom fotografija nastanka i ratnog puta slavne postrojbe.

Fotogaleriju možete pogledati na stranicama PU primorsko-goranske



Pisane vijesti