Obilježavanje 26. godišnjice obrane PP Daruvar i Grada Daruvara

Slika topvijesti/2017/kolovoz/daruvar_00.jpg

Svečano obilježavanje tog tragičnog događaja započelo je u Policijskoj postaji Daruvar i nastavljeno kretanjem Kolone sjećanja prema Trgu kralja Tomislava na kojem su kod obilježja nestalim braniteljima i građanima grada Daruvara zapaljene svijeće.

Foto: MUP

Dvadeset i šest godina je prošlo od početka Domovinskog rata u Daruvaru kada su malobrojni pripadnici Policijske postaje Daruvar obranili policijsku postaju od napada pobunjenih Srba kao i samo središte grada.

U noći 18./19. kolovoza 1991. godine  trojica policijskih službenika – Marijan Petrovečki, Darko Petrovicki i Damir Rambousek nasilno su odvedeni, a njihova sudbina i danas je nepoznata.

Svečano obilježavanje tog tragičnog događaja započelo je u Policijskoj postaji Daruvar i nastavljeno kretanjem Kolone sjećanja prema Trgu kralja Tomislava na kojem su kod obilježja nestalim braniteljima i građanima grada Daruvara zapaljene svijeće.

Kolona se dalje uputila prema spomeniku braniteljima Daruvara u parku Antuna Jankovića, gdje je prije polaganja vijenaca i paljenja svijeća, intoniranjem himne i minutom šutnje odana počast svim poginulim hrvatskim braniteljima.

Uz izaslanika ministra unutarnjih poslova, zapovjednika Antiterorističke jedinice Lučko Krunoslava Jozića, svečanom obilježavanju nazočili su izaslanik Predsjednice RH, predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade “Gromovi” Ivan Krupec, u ime potpredsjednika Vlade i ministra obrane te načelnika glavnog stožera OSRH, zapovjednik Topničko raketne pukovnije hrvatske kopnene vojske brigadir Marijan Cikuš, u ime ministra branitelja, pomoćnik ministra Dinko Tandara, zamjenik načelnika PU bjelovarsko-bilogorske Hamdija Mašinović, obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata i mnogi drugi.

”Žrtva svih poginulih branitelja u obrani domovine bila je nemjerljiva , kao i uloga policije koja je na samom početku ratnih zbivanja bila jedina sposobna suprotstaviti se agresoru. Danas, iako su nam sjećanja teška, s ponosom možemo reći da uživamo našu domovinu Hrvatsku, zemlju prosperiteta, slobode i prava, a to je ono najvažnije”, kazao je u svom obraćanju Krunoslav Jozić.

Zapovjednik ATJ Lučko na kraju se u ime ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića zahvalio gradu Daruvaru i daruvarskim braniteljima, a posebno policajkama i policajcima na svemu što su učinili za Hrvatsku. 



Pisane vijesti