Obilježen Svjetski dan sjećanja na žrtve prometnih nesreća

Slika topvijesti/2014/Studeni/Dan zrtava u prometu/predavanje_m.jpg

Povodom obilježavanja Svjetskog dana sjećanja na žrtve prometnih nesreća, Udruga Sigurnost u prometu i Udruga obitelji osoba stradalih u prometu, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika RH, 14. studenoga u Hrvatskom novinarskom društvu obilježen je Svjetski Dan sjećanja na žrtve prometnih nesreća.

Foto: MUP

Povodom obilježavanja Svjetskog dana sjećanja na žrtve prometnih nesreća, Udruga  Sigurnost u prometu i Udruga obitelji osoba stradalih u prometu, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika RH, 14. studenoga u Hrvatskom novinarskom društvu obilježen je Svjetski Dan sjećanja na žrtve prometnih nesreća.

U obilježavanju ovog Dana sudjelovali su i prisutnima se prigodnim govorima obratili, kao izaslanik Predsjednika RH Ive Josipovića savjetnik za obranu u Uredu Predsjednika RH Zlatko Gareljić, predsjednik Udruge Sigurnost u prometu Ivo Jelušić, zamjenica Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević, predstavnici Ministarstva pomorstva prometa i infrastrukture, Grada Zagreba i drugi uzvanici.

Ispred Ministarstva unutarnjih poslova RH obilježavanju je prisustvovao policijski službenik Ravnateljstva policije, Službe za sigurnost cestovnog prometa Miron Huljak koji je održao prigodnu prezentaciju o stanju sigurnosti u prometu, ukazao je na opasnosti u cestovnom prometu, iznijevši čitav niz zanimljivih statističkih pokazatelja MUP-a te među ostalim istaknuo: „Unatoč brojci od preko 16 tisuća smrtno stradalih od osamostaljenja Republike Hrvatske i gotovo 110 tisuća teško ozlijeđenih osoba, iz godine u godinu Ministarstvo unutarnjih poslova bilježi pad prometnih nesreća. Danas je broj smrtno stradalih za 73 posto manje u odnosu na 1990. godinu.“

Prigodne prezentacije o sigurnosti u cestovnom prometu održali su i tajnik Udruge Sigurnost u prometu Georg Davor Lisicin i predsjednik Udruge obitelji osoba stradalih u prometu Nebojša Čelica koji je, među ostalim, ukazao na potrebu cijelog društva i nadležnih državnih tijela da ulažu više u sigurnost cestovnog prometa, a posebno u prevenciju prometnih nesreća: - Smrt u prometu nije prirodna pojava, to je nasilna smrt i kao takvu ne možemo je mirno prihvatiti. Javnost je potrebno senzibilizirati na žrtve prometnih nesreća i tako spasiti nečije živote – naglasio je Nebojša Čelica.

Kao najopasniji vozači u prometu oni su pod utjecajem alkohola i opojnih sredstava, agresivni i vozači skloni brzoj vožnji te oni s nedovoljno iskustva.



Pisane vijesti