Obilježena 16. obljetnica VRO "Bljesak"

Slika topvijesti/2011/svibanj/postrojba.jpg

Danas, 1. svibnja, u jutarnjim satima na ulicama Okučana, uz budnicu orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske, započelo je obilježavanje 16. Obljetnice Vojno-redarstvene operacije „Bljesak“

 Foto: MUP

Danas, 1. svibnja, u jutarnjim satima na ulicama Okučana, uz budnicu orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske, započelo je obilježavanje 16. obljetnice Vojno-redarstvene  operacije „Bljesak“ kojom su hrvatske snage oslobodile do tada okupiranu zapadnu Slavoniju.

Uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća državnih i drugih izaslanstava kod središnjeg križa u Spomen-parku poginulima u ovoj vojno-redarstvenoj operaciji i svim braniteljima koji su svoje živote utkali u stvaranje domovine. Vijence su najprije položile i svijeće zapalile obitelji poginulih branitelja u ovoj blistavoj akciji.

U ime predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske, vijenac je položio načelnik Glavnog stožera general pukovnik Drago Lovrić.

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća počast poginulim braniteljima odalo je i izaslanstvo Hrvatskog sabora predvođeno Lukom Bebićem te izaslanstvo Vlade na čelu sa ministrom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislavom Ivićem zajedno sa predstavnicima udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Vijence su zatim položili izaslanici Oružanih snaga Republike Hrvatske na čelu sa general pukovnikom Slavkom Barićem, Ravnateljstva policije koje je predvodio glavni ravnatelj Oliver Grbić i Županije brodsko-posavske predvođeni županom Danijelom Marušićem.

Misu zadušnicu, na kojoj su nazočili brojni državni, policijski i vojni dužnosnici, u Župnoj crkvi svetog Vida predvodio je vojni ordinarij msgr. Juraj Jezerinac koji je u svojoj propovjedi naglasio kako će čitava Hrvatska vječno biti zahvalna svim hrvatskim braniteljima, generalima i svom prvom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Nakon misne svečanosti uslijedio je obilazak Tehničko-taktičkog zbora te izložbe naoružanja i vojne opreme MORH-a.

Ni prilikom 16. obljetnice predsjednik Hrvatskog sabora nije propustio naglasiti kako je „Bljesak“ ponos hrvatskog naroda. „Nikada ne smijemo dozvoliti da netko dovodi u pitanje pobjedu i stvoreni pobjednički osjećaj u hrvatskom narodu. Oni koji bi pobjede željeli pretvoriti u poraze, omalovažiti ih ili opteretiti nečime čega nije bilo moraju znati da je ova operacija bila čista kao suza i da u njoj nije bilo ničega čega bi se hrvatski narod trebao stidjeti. I zato, kako je „Bljesak“ bljesnuo on traje i danas i trajat će vječno u srcima našeg naroda i Hrvatske kao cjeline.“

Vojno-redarstvena operacija "Bljesak" bila je odlučan odgovor Hrvatske države srpskoj agresorskoj politici. Operacija vojnih snaga i specijalne policije započela je 1. svibnja 1995. godine u 5,21 sati. Kako bi se izbjegle civilne žrtve i postigao što veći stupanj iznenađenja, napad je počeo bez topničke potpore. Drugog dana operacije, nakon pregrupiranja i spajanja snaga, izvršen je završni, usklađeni udar oružanih snaga Republike Hrvatske i specijalnih postrojbi Ministarstva unutarnjih poslova na snage neprijatelja u Okučanima, koje su savladane do 13,20 sati. Do kraja dana hrvatske su snage izašle na rijeku Savu i osiguravale državnu granicu. Munjevitom akcijom oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara hrvatskog teritorija i deblokirana je autocesta koja je središnju Hrvatsku spojila sa Slavonijom. U "Bljesku" su sudjelovale 32 postrojbe Oružanih snaga i policije angažirane na tri glavna smjera: istok, zapad i sjever. Oslobađanjem zapadne Slavonije, od ukupno 16 000 branitelja koliko ih je sudjelovalo u operaciji „Bljesak“, poginula su 42 pripadnika oružanih snaga i policije Republike Hrvatske, a 162 su ranjena.



Pisane vijesti