Obilježena 31. obljetnica pogibije branitelja Policijske postaje Dalj

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima ispred Postaje granične policije Dalj u ponedjeljak je obilježena 31. godišnjica stradavanja 20 policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde (ZNG) i četiri pripadnika Civilne zaštite


Izvor: HINA
Foto: MUP

Toga 1. kolovoza 1991. godine, jedinice 51. motorizirane brigade JNA s pridruženim jedinicama teritorijalne obrane napale su šire područje Dalja i Erduta te započele prodor u Dalj.

Policajci Policijske postaje Dalj, s pripadnicima ZNG-a, Civilne zaštite i lokalnim stanovništvom pokušali su obraniti mjesto, odbivši ultimatum o bezuvjetnoj predaji.

Brojniji i tehnički nadmoćniji neprijatelj tenkovima je i svim raspoloživim snagama krenuo prema policijskoj postaji, no policajci, pripadnici ZNG-a i Civilne zaštite te mještani Dalja pružali su snažan otpor.

Žestoka i neravnopravna borba trajala je do trenutka kada je ispaljeni tenkovski projektil iz smjera pravoslavne crkve pogodio policijsku postaju i potpuno je uništio. Hrvatski branitelji koji nisu poginuli od projektila nemilosrdno su ubijeni.

Izaslanica potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova, državna tajnica Irena Petrijevčanin podsjetila je kako je u prvih 10 dana kolovoza 1991. stradalo više od 45 osoba na tom području.

Prisjećamo se i mještana Aljmaša, Dalja i Erduta, koji su morali šlepom napustiti svoja mjesta kako bi se spasili od napada koji je krenuo iz Srbije ojačanih s JNA i paravojnim postrojbama, rekla je Petrijevčanin, koja je i sama bila među njima.

Procesuiranje ratnih zločina među prioritetima

"Svake godine je jednako teško, a s vremenom rane ne blijede samo nas je sve manje", kazala je dodajući kako se nastavlja čuvati uspomenu na sve poginule jer da nije bilo tih žrtava danas ne bi bilo slobodne i samostalne Hrvatske.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina istaknuo je da se prije 31 godinu dogodio napad na Policijsku postaju Dalj jer je tada policija bila jedina snaga koja je mogla pružiti otpor neprijatelju.

Živote je ovdje položilo 39 branitelja, oni su pokazali iznimnu požrtvovnost, domoljublje i hrabrost. U svijetu još nije zabilježeno da je policija odigrala takvu ulogu kao što je hrvatska policija u Domovinskom ratu, ustvrdio je Milina.

Policija je za traženje počinitelja zločina u Domovinskom ratu osnovala posebnu radnu skupinu, a procesuiranje ratnih zločina jedan je od prioriteta.

U proteklih godinu dana prijavili smo 51 kazneno djelo, dva počinitelja su uhićena, a 17 nije dostupno, istaknuo je Milina napominjući da se temeljem europskog uhidbenog naloga svako malo uhićuje počinitelje diljem svijeta.
 

Stranica