Obilježena prva godišnjica EU Jamstva za svako dijete

Slika /2022/3/unicef/unicef.jpg

Cilj programa postiže se integriranim uslugama zaštite djece i podrške obiteljima, uslugama rane intervencije u djetinjstvu te kvalitetnim i inkluzivnim predškolskim odgojem i obrazovanjem

FOTO: UNICEF

S ciljem smanjenja dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti za djecu diljem Europske unije, Europska komisija u partnerstvu s UNICEF-om provodi pilot-program “Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete” u Hrvatskoj, Bugarskoj, Grčkoj, Njemačkoj, Italiji, Litvi i Španjolskoj. 

U provođenju tog pilot-programa, koji financira Europska unija, provedbeni partneri Ureda UNICEF-a za Hrvatsku su Médecins du Monde i Međimurska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu – MURID. 

U ime Ministarstva unutarnjih poslova članica Nacionalnog upravljačkog odbora programa „Jamstvo za svako dijete“ je državna tajnica za europske poslove, međunarodne odnose i fondove Europske unije, Terezija Gras.

Inicijativa Jamstvo za svako dijete pokrenuta je s ciljem da najranjivija djeca u Europskoj uniji imaju pristup zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju, uslugama skrbi, adekvatnim uvjetima stanovanja i kvalitetnoj prehrani. Konačni cilj je osiguranje progresivne realizacije dječjih prava u Europi.

Pilot-program EU Jamstvo za svako dijete koji provodi UNICEF Hrvatska usmjeren je na omogućavanje pristupa osnovnim uslugama i prekidanje kruga dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti u Međimurskoj županiji. 

Cilj programa postiže se integriranim uslugama zaštite djece i podrške obiteljima, uslugama rane intervencije u djetinjstvu te kvalitetnim i inkluzivnim predškolskim odgojem i obrazovanjem. Ciljna skupina su djeca s poteškoćama, djeca i obitelji iz osjetljivih obiteljskih okruženja te djeca manjinske rasne ili etničke pripadnosti. Program se provodi u sedam općina Međimurske županije u suradnji s 11 provedbenih partnera.

Povodom godišnjice provedbe Programa, izdan je newsletter s aktualnim novostima u provedbi pilot-programa u Međimurskoj županiji te linkovima na osobne priče pojedinih korisnika programa. 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica