Objavljen Nacrt prijedloga Zakona o policiji

Slika ILUSTRACIJE/policija.jpg

Svoja mišljenja i prijedloge možete slati putem e-maila na adresu mpuz@mup.hr ili zkostic@mup.hr najkasnije do 15. studenog 2010. godine.  

Stupanjem na snagu Zakona o policijskim poslovima i ovlastima (N.N. broj 76/2009.), uređeno je  područje policijskih poslova i ovlasti policijskih službenika temeljem čega su prestale važiti odredbe Zakona o policiji (N.N. broj 129/2000 i 41/2008.) koje uređuju to područje. Kako bi se uredilo područje organizacije policije i radno-pravnih odnosa policijskih službenika, pristupilo se izradi novog Zakona.

Strateško opredjeljenje Ministarstva unutarnjih poslova je izgradnja transparentnog sustava upravljanja ljudskim potencijalima te uređenje policijske službe koja će se temeljiti na činjenici da je policijska služba hijerarhijska organizacija (načelo subordinacije) i karijerna služba (po ulasku u policijsku službu svaki službenik mora jasno prepoznati kakve su mu mogućnosti razvoja osobne karijere), temeljena na jasnom sustavu napredovanja kroz policijska zvanja.

Novim Zakonom želimo zaštitu digniteta policijske službe i policijskih službenikaizgradnjom transparentnog sustava napredovanja, nagrađivanja, ocjenjivanja, premještaja, školovanja, osposobljavanja, usavršavanja, zdravstvene i psihološke pomoći kao i drugih prava iz radno-pravnog odnosa.  Cilj je unutar policije izgraditi sustav za ocjenjivanje očekivanih rezultata rada svakog radnog mjesta i sustav za mjerenje doprinosa svakog pojedinca.

Zato želimo depolitizaciju policijske službe, kulturu dijaloga, slobodan protok informacija, pravo i mogućnost sudjelovanja u procesu odlučivanja svih na koje se te odluke odnose, otvorenost i iskrenost preuzimanja odgovornosti za posljedice vlastitog djelovanja, stvaranje dobrih međuljudskih odnosa te stvaranje partnerskih odnosa sa sindikatima koji djeluju u policiji.

Namjera je izgradnja policijskog sustava koji će biti kompatibilan suvremenim policijskim sustavima država Europske unije,  koristeći  njihova najbolja rješenja, ali vodeći računa o posebnostima i uvjetima u kojima djeluje hrvatska policija, uvažavajući stanje i kretanje razvoja hrvatske države.

Temeljem spomenutih opredjeljenja, u Ministarstvu unutarnjih poslova osnovana je  Radna skupina za izradu Nacrta prijedloga Zakona o policiji u čiji rad su bili uključeni i predstavnici sindikata koji djeluju u Ministarstvu te je izrađena  radna verzija Nacrta prijedloga.

Obzirom na proklamirano načelo o pravu i mogućnosti sudjelovanja u procesu odlučivanja svih na koje se te odluke odnose, stavljanjem teksta radne verzije novog Zakona na web stranice MUP- a,  želja nam je da se svi uključe i sudjeluju u raspravi te da svojim mišljenjem i prijedlozima pridonesu donošenju novih zakonskih rješenja kojima će se  što kvalitetnije urediti područje organizacije i radno-pravnih odnosa policijskih službenika.

U cilju transparentnosti rada unutar sustava Ministarstva unutarnjih poslova, ali dakako i ostvarivanja transparentnosti  prema javnosti, objavom na webu, želimo otvoriti raspravu o radnoj verziji Nacrta prijedloga Zakona o policiji te potaknuti na konstruktivni dijalog.

Također ćemo za policijske službenike dodatno organizirati i interaktivne radionice u policijskim upravama,  na kojim će se raspravljati o predloženim rješenjima.

Nakon provedene rasprave i razmatranja zaprimljenih mišljenja i prijedloga, Radna skupina izraditi će konačni tekst Nacrta prijedloga Zakona o policiji, koji će biti upućen u daljnju proceduru.

Svoja mišljenja i prijedloge možete slati putem e-maila na adresu mpuz@mup.hr ili zkostic@mup.hr najkasnije do 15. studenog 2010. godine.



Pisane vijesti