Održan 20. jubilarni međunarodni karate turnir „Memorijal Branka Bošnjaka“

Slika topvijesti/2015/listopad/memorijal_bosnjak/tekst_specijalna.jpg

Na memorijalnom turniru kojim se čuva uspomena na poginulog branitelja borili su se natjecatelji iz deset zemalja europe

Foto: MUP 

Pod pokroviteljstvom Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva branitelja i Hrvatskog kyokushin karate saveza u subotu, 10. listopada, u Samoboru je održan jubliarni dvadeseti međunarodni shinkyokushin karate turnir „Memorijal Branka Bošnjaka“.

Uz natjecatelje iz Hrvatske, na memorijalnom turniru kojim se ustrajno čuva uspomena na poginulog hrvatskog branitelja Branka Bošnjaka, prema kojem i nosi ime, borili su se natjecatelji iz još devet zemalja: Francuske, Grčke, Italije, Nizozemske, Mađarske, Rumunjske, Slovačke, Španjolske i Švedske u devet kategorija. Hrvatska je imala ukupno šest predstavnika i četiri predstavnice u kategoriji mladih seniora od 18 do 20 godina te seniorskoj A kategoriji.

Dobrodošlicu posjetiteljima i natjecateljima u samoborskoj dvorani poželjeli su predsjednica Organizacijskog odbora i predsjednica karate kluba „Mladost“ iz Samobora Ljiljana Šurbek Bošnjak, supruga poginulog Branka, predstavnik Grada Samobora Jure Horvat, predstavnik Ministarstva branitelja Vinko Kovačić te predstavnik Ministarstva unutarnjih poslova Vladimir Faber koji je pozdravio prisutne u ime potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića i poželio fer borbu svim natjecateljima. Svečano otvaranje uveličao je predsjednik Europske karate organizacije Shihan Koen Scharrenberg. On je u svom govoru odao duboko poštovanje svima onima koji ne zaboravljaju, koji uspomenu na poginulog Branka održavaju na životu trudom uloženim u organizaciju ovog turinira te je izrazio nadu da će se ova hvalevrijedna sportska manifestacija održavati još mnogo godina u budućnosti.

Posebnu pažnju na turniru privukle su atraktivne demonstracije borilačkih vještina koje su izveli najmlađi članovi karate kluba „Mladost“ iz Samobora, pripadnici specijalne policije te članovi kluba „Bujinkan Seishin Dojo“ iz Zagreba.

U jakoj europskoj konkurenciji medalje su osvojili i hrvatski natjecatelji i natjecateljice. Tena Vrh i Nikola Tucaković kući su ponijeli bronce u ženskoj i muškoj kategoriji mladih seniora od 18 do 20 godina. Broncu je osvojio i Matej Deveđija, pripadnik Interventne jedinice policije Policijske uprave Zagrebačke, u kategoriji seniora iznad 90 kilograma. U kategoriji do 90 kilograma hrvatskim su natjecateljima dodijeljene dvije medalje, ona srebrnog sjaja pripala je Filipu Boškoviću, dok je broncu oko vrata stavio Mladen Sinkić.

Povodom održavanja jubilarnog dvadesetog turnira izdana je monografija „Memorijal Branka Bošnjaka“ čija je promocija održana u petak 10. listopada. Monografija na zoran način prikazuje kako je turnir iz godine u godinu rastao i svojevrsna je zahvala brojim volonterima koji su tijekom 20 godina marljivo radili na njegovoj organizaciji.

BRANKO BOŠNJAK

Rođen je 22. ožujka 1963. godine u Samoboru. Bio je dugogodišnji član Kyokushin karate kluba „Mladost“ iz Samobora. Kao vrstan borac i pedagog svoje je znanje i ljubav prema ovoj discipini, u kojoj se natjecatelji bore punim kontaktom bez zaštitne opreme, nesebično prenio na mnoge mlade generacije. Godine 1991. postaje hrvatski branitelj priključivši se Specijalnoj jedinici policije Policijske uprave zagrebačke „Alfe“. Poginuo je vraćajući se s prve crte bojišnice 29. siječnja 1995. godine. Njemu u spomen samoborski karate klub „Mladost“ i Udruga veterana specijalne jedinice policije „Alfa“ Zagreb svake godine organiziraju međunarodni memorijalni karate turnir koji je tijekom dvadeset godina održavanja stekao značajnu reputaciju, postavši jedan od najvećih, najuglednijih i najpoznatijih turnira u kyokushin karateu u ovom djelu Europe sa sve većim brojem natjecatelja iz godine u godinu.



Pisane vijesti