Održan 8. sastanak Nacionalne migracijske mreže

Na sastanku su sudjelovali predstavnici osamnaest institucija i organizacija

Ministarstvo unutarnjih poslova je 1. siječnja 2019. godine preuzelo poslove Nacionalne kontakt točke Europske migracijske mreže (EMN) za Republiku Hrvatsku.
U organizaciji Ministarstva, 22. studenog 2019. godine u Zagrebu, održan je osmi po redu sastanak Nacionalne migracijske mreže. Na sastanku su sudjelovali predstavnici osamnaest institucija i organizacija, s ciljem kontinuirane razmjene informacija i aktivnosti iz područja migracija.

Uvodno izlaganje održala je nacionalna koordinatorica za Republiku Hrvatsku, gđa. Lidija Pentavec, voditeljica odjela u Službi za nezakonite migracije, pritom se osvrnuvši na nadolazeće predsjedanje RH Vijećem EU-a i na trenutnu migracijsku sliku u Republici Hrvatskoj.

Najavljena je i organizacija EMN PRES konferencije za vrijeme hrvatskoga predsjedanja Vijećem EU, 12. i 13. svibnja 2020. godine, na temu izazova u suzbijanju nezakonitih migracija na istočno-mediteranskoj ruti.

Članovi Nacionalne migracijske mreže razmijenili su novosti na temu migracija unutar njihovih institucija/organizacija.

Veći dio sastanka bio je posvećen radu na prijevodu pojmova iz EMN Glosara na hrvatski jezik.

EMN Glosar jedna je od ključnih publikacija EMN-a, izrađena kako bi se omogućilo zajedničko razumijevanje i korištenje pojmova iz područja azila i migracija.
Rječnik se oslanja na različite izvore, prvenstveno na pravnu stečevinu Europske unije o azilu i migracijama.
Redovito se ažurira kako bi sadržavao najnovije informacije iz navedenih područja, a trenutno sadrži više od 450 pojmova.
Svaki unos Glosara sastoji se od preferiranog pojma, definicije koncepta koji taj pojam predstavlja, izvor/izvore definicije, kao i napomene i odnos prema drugim pojmovima (sinonime, šire i uže pojmove kao i srodne pojmove).

Online verziju redovito ažuriraju članovi radne skupine EMN Glossary and Thesaurus  Working Group (GTWG).
Tiskane verzije objavljuju se samo ako sadrže znatne promjene. Posljednja verzija je 6.0, objavljena u svibnju 2018. godine i dostupna je u PDF formatu za preuzimanje na engleskom jeziku.
 

Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi