Održan Dan otvorenih vrata Novih susjeda

„Ministarstvo unutarnjih poslova napravilo je značajan iskorak u sustavu azila i integracije, a svakako da nas čeka još dosta posla kada se radi o dugoročnoj integraciji“, istaknula je državna tajnica MUP-a Terezija Gras

Tekst i foto: Centar za kulturu dijaloga - CKD

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Centar za kulturu dijaloga u okviru projekta Novi susjedi – uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo, danas su cjelodnevnim programom u Islamskom kulturnom centru Zagreb obilježili Dan otvorenih vrata Novih susjeda koji je bio mjesto i vrijeme susreta i dijaloga lokalnog stanovništva i naših novih susjeda. 

Događaju, koji doprinosi uspješnosti integracije osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo i sudionicima susreta azilanata i lokalnog stanovništva, prisustvovala je državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova RH Terezija Gras, zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnim manjina Vlade RH Alen Tahiri, muftija i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziz Hasanović, Danijel Berković ispred Evanđeoske pentekostne crkve u RH, voditeljica odjela za međunarodnu zaštitu UNHCR-a Indira Beganović, te brojni drugi predstavnici vladinih ureda, gradskih uprava, javnih ustanova, međunarodnih organizacija i nevladinih udruga.

U svom obraćanju prisutnima državna tajnica Ministarstva unutarnjih poslova RH, Terezija Gras istaknula je: „Ministarstvo unutarnjih poslova napravilo je značajan iskorak u sustavu azila i integracije, a svakako da nas čeka još dosta posla kada se radi o dugoročnoj integraciji. U tom segmentu ističem nekoliko važnih dokumenata koji su relevantni za sve nas jer definiraju naš rad u narednom razdoblju, prije svega Akcijski plan za integraciju i socijalnu koheziju Europske komisije 2021. – 2027. i Akcijski plan za integraciju na nacionalnoj razini koji se razvija te početak rada na novoj Migracijskoj strategiji Republike Hrvatske.“

Danu otvorenih vrata Novih susjeda prisustvovale su osobe s odobrenom međunarodnom zaštitom iz Zagreba, Siska i Karlovca. Sudionici događaja dali su izniman doprinos procesima integracije sudjelovanjem u tri panel rasprave o izazovima, preprekama i postignućima u uključivanju izbjeglica u društvu, te ulozi religijskih zajednica u integraciji. Glas žena azilantica i migrantica mogao se snažno čuti u trećem panelu kada su korisnice projekta Novi susjedi podijelile svoja iskustva o životu u Hrvatskoj.

Prisutnima se obratila i izvršna direktorica Centra za kulturu dijaloga i voditeljica projekta Novi susjedi – uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo i poslala snažnu poruku važnosti zajedništva i sinergijskog djelovanja u promicanju i prakticiranju dijaloga koji gradi i jača interkulturno hrvatsko društvo.

Danom otvorenih vrata Novih susjeda koji se obilježava u okviru Tjedna izbjeglica, a povodom Svjetskog dana izbjeglica, svečano je otvorena izložba slika autora Tahsana Shahriara, dvanaestogodišnjeg dječaka, našeg novog susjeda. Tijekom programa premijerno je prikazan i serijal od pet videa kampanje Večera kod novih susjeda koji potiče dijalog i upoznavanje novih susjeda kroz tradicionalne kuhinje i gastronomiju.

Povodom suradnje Centra za kulturu dijaloga i Islamske zajednice u Hrvatskoj u projektu Novi susjedi, muftija i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj je izjavio: „Ovaj projekt osigurava dijalog, a bez dijaloga nema istinskog upoznavanja. Bez upoznavanja nema ni ljubavi ni međusobnog uvažavanja. Dan otvorenih vrata Novih susjeda pruža priliku za više pozitivnih interakcija, učenje jednih o drugima, povećanje međusobnog povjerenja i nudi temelje za produbljivanje dobih međuljudskih odnosa.“

Centar za kulturu dijaloga u procesu uspješne pune integracije osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo kroz projekt Novi susjedi prepoznaje nužnim provedbu učinkovitih integrativnih programa, jačanje ljudskih kapaciteta obrazovnih i zdravstvenih ustanova i medija te podizanje opće informiranosti i senzibiliziranje javnosti.

Projekt Novi susjedi – uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo Centra za kulturu dijaloga provodi se u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, a projekt je sufinanciran iz Fonda za azil, migracije i integraciju i Vlade Republike Hrvatske.

             


 
 

Stranica