Održana svečana dodjela nagrada i priznanja DUZS-a djeci i mladima za njihovu kreativnost

Slika topvijesti/2018/05_svibanj/DUZS_nagrade-VL_4_5.jpg

Pomoćnik ministra Damir Trut sudjelovao je danas, 4. svibnja, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga na svečanoj dodjeli nagrada i priznanja osnovnoškolcima i srednjoškolcima za njihove radove na temu katastrofa i snaga sustava civilne zaštite koju je upriličila Državna uprava za zaštitu i spašavanje uz pokroviteljstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Foto: Mup

Pomoćnik ministra Damir Trut sudjelovao je danas, 4. svibnja, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga na svečanoj dodjeli nagrada i priznanja osnovnoškolcima i srednjoškolcima za njihove radove na temu katastrofa i snaga sustava civilne zaštite koju je upriličila Državna uprava za zaštitu i spašavanje uz pokroviteljstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Uz pomoćnika Damira Truta i Dragana Lozančića, ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje, mnogobrojnu nagrađivanu djecu i njihove mentore, ovaj svečani događaj upriličili su i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Vlado Galić, izaslanik ministra obrane RH brigadir Robert Suntešić, Jadranka Žarković Pečenković, ravnateljica Agncije za odgoj i obrazovanje te ostali uvaženi uzvanici.

Već osmu godinu zaredom Državna uprava za zaštitu i spašavanje organizira Natječaj za likovne, literarne i foto radove djece i mladih predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta te djece i mladih s posebnim obrazovnim potrebama iz Republike Hrvatske, na temu katastrofa i snaga sustava civilne zaštite.

Od 5000 pristiglih radova Državna razredbena povjerenstva su među zaprimljenim najboljim radovima sa županijske razine, u konačnici, odabrala po tri najbolja iz svake kategorije.

Početak ove svečane dodjele nagrada i priznanja započeo je izvođenjem Himne Republike Hrvatske, a u uvodnom dijelu uslijedio je obraćanje Dragana Lozančića, ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje s nekoliko prigodnih riječi.

Ravnatelj se zahvalio svima na odazivu na ovu svečanost, upriličenoj u čast djeci, kojom se ovim putem odalo priznanje za njihov trud i kreativnost koju su iskazali kroz likovne, literarne te foto i video radove. Istaknuo je kako Državno razredbeno povjerenstvo nije imalo nimalo lak zadatak jer je svaki pristigao rad jedinstven. Svima je čestitao na njihovoj volji, zalaganju i kreativnosti.

Ravnateljica Jadranka Žarković Pečenković se u svom kratkom obraćanju također pozdravila sve prisutne i izrazila veliko zadovoljstvo što prisustvuje ovom velikom događaju te naglasila da solidarnost i humanost trebamo njegovati i graditi u našem društvu. Također je uputila čestitke nagrađenim učenicima.

Pomoćnik i izaslanik ministra unutarnjih poslova Damir Trut obratio se svima prisutnima riječima: „Iznimno mi je zadovoljstvo biti dio ovog događaja, kojim vi iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje već osmu godinu ulažete trud u jačanje svijesti o rizicima katastrofa i razvijanje kulture sigurnosti kod djece i mladih.“ Istaknuo je da: „U takvim uvjetima, dužnost nas odraslih je educirati, upoznati i naučiti djecu od najranije dobi kako se učinkovito zaštititi od takvih opasnosti ili ih, koliko god je u našoj, ljudskoj moći, izbjeći. U tom procesu, prevencija, znanje i svijest o potencijalnim prijetnjama definitivno predstavljaju najefikasnije i najdjelotvornije oružje. Naučiti i ovladati sredstvima obrane iznimno je važno, kako bi i djeca u slučaju potrebe mogla odgovorno djelovati u kriznim situacijama, od samozaštitnog ponašanja pa sve do pružanja pomoći drugima. Tako osposobljeni i svjesni opasnosti, pojedinci postaju korisni članovi svojih zajednica, čime kvalitetu života podižu na jednu, sa sigurnosnog aspekta, višu razinu.“

Naglasio je i kako izražava zadovoljstvo provođenjem ovakve vrste projekta usmjerene prema djeci i mladima, kao odličnog početka usvajanja takve vrste teških, ali od iznimne važnosti informacija.

U središnjem dijelu svečanosti prije same dodjele nagrada i priznanja prikazan je kratki film o samom natječaju, te poruka kako djeca vole pomagati ljudima! Potom je uslijedila dodjela nagrada, koje su mladima predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta te djeci i mladima s posebnim obrazovnim potrebama uručili ravnatelj Lozančić, Pomoćnik Trut i ravnateljica Agencije Žarković Pečenković.

Svečanost je svojim nastupom upotpunila i mlada osječka glazbenica Mia Dimšić te mlada plesna skupina.

Ovakvom aktivnošću želi se skrenuti pozornost javnosti na potrebu razvijanja kulture sigurnosti i smanjenja rizika od katastrofa, što je jedna od prioritetnih aktivnosti kojima cijeli svijet posvećuje sve veću pozornost.



Pisane vijesti