Okrugli stol o položaju žena u policiji

Slika topvijesti/godina2010/studeni/zene01.jpg

Predstavljeno je izvješće o „Uspostavljanju mreže žena policajaca u jugoistočnoj Europi” i održan Okrugli stol “Položaj žena u policijskim službama u jugoistočnoj Europi i mehanizmi za unaprjeđenje rodne ravnopravnosti”.  

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Vlade Republike Hrvatske Jadranke Kosor,  a uz potporu Programa Ujedinjenih naroda za razvoj u RH, regionalnog projekta Centra za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja za jugoistočnu i istočnu Europu (SEESAC), Ministarstvo unutarnjih poslova RH danas je u hotelu „Internacional“ organiziralo predstavljanje izvješća „Uspostavljanje mreže žena policajaca u jugoistočnoj Europi” i Okrugli stol na temu “Položaj žena u policijskim službama u jugoistočnoj Europi i mehanizmi za unaprjeđenje rodne ravnopravnosti”.

Otvaranju Okruglog stola nazočili su izaslanik predsjednice Vlade te ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, glavni ravnatelj policije Oliver Grbić, koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Republici Hrvatskoj Louisa Vinton i voditelj ureda SEESAC Diman Dimov koji su tom prilikom održali i prigodne govore.

Govoreći o promjenama uloge i opće politike policije u zapošljavanju žena ministar Karamarko je istaknuo kako stavovi po kojima je policijski posao isključivo "muški posao" pripadaju prošlosti te kako danas više ne postoje zakonske ni bilo kakve prepreke zbog kojih se žene ne bi mogle zaposliti u ovom opasnom zanimanju. „Hrvatska se demokratizira krupnim koracima, a žene su u tom procesu izborile svoje mjesto i prihvaćene su i u do jučer nedostupnim zanimanjima. Rodno osviještena policija nezamjenjiva je u razvoju i unapređivanju demokratske policijske službe. Što se policijskih obaveza tiče, tu su i muškarci i žene posve ravnopravni. I od jednih i od drugih se očekuje da poštuju i provode zakone, da budu stručni, da se usavršavaju, da se informiraju o zbivanjima u društvu, da budu korektni ali i konkretni, brzi i učinkoviti. Upravo ovaj današnji događaj i aktivno sudjelovanje Ministarstva unutarnjih poslova u stvaranju Mreže žena i podizanju svijesti o važnosti planskog integriranja žena u policijsku službu velik je i konkretan korak ka zadovoljavanju zahtjeva Ujedinjenih naroda i Europske unije te potvrđuje zrelost samog Ministarstva u razvijanju odgovornog i pozitivnog radnog okruženja“ rekao je Karamarko izrazivši svoju punu podršku ovom važnom projektu.

Glavni ravnatelj policije, a ujedno i jedan od članova Udruženja šefova policije jugoistočne Europe, gospodin Oliver Grbić istaknuo je kako su prijedlog o osnivanju Mreže žena policijskih službenica jednoglasno prihvatili svi šefovi policija jugoistočne Europe na Generalnoj skupštini u travnju 2008. godine. U svom govoru Grbić je govorio o mnogim benefitima koje je hrvatska policija dobila zapošljavanjem žena u tom sektoru. „Žene bolje i spretnije ublažavaju konfliktne situacije te takve situacije rješavaju nenasilnim metodama. Policijske službenice imaju bolje komunikacijske sposobnosti što im omogućava lakše uspostavljanje suradnje i stjecanje povjerenja građana koji su žrtve ili svjedoci određenih događaja. Od policijskih službenica može se očekivati više strpljenja, razumijevanja i tolerancije. Žene donose niz prednosti, prije svega više senzibiliteta i empatije za probleme građana, a uspješnije su i bolje u radu s posebno osjetljivim skupinama kao što su djeca, mladi, stariji i manjine“ rekao je glavni ravnatelj i na kraju zaključio kako spol ne smije biti kriterij za obavljanje nekog posla, nego kako jedini važeći kriterij mora biti dobro obavljen posao.

Prezentacija izvješća organizirana je u okviru regionalnog projekta Podrška jačanju načela rodne ravnopravnosti u policijskoj praksi u jugoistočnoj Europi koji sprovodi SEESAC u suradnji sa Udruženjem šefova policije jugoistočne Europe (SEPCA). Koordinatorica regionalnog projekta Bojana Balon predstavila je aktivnosti na uspostavljanju Mreže žena policajaca u JIE, dok je izvješće o Uspostavljanju mreže žena policajaca u jugoistočnoj Europi prezentirala Snežana Novović iz MUP-a Republike Srbije.

Policijska službenica za međunarodnu policijsku suradnju u Uredu glavnog ravnatelja policije i predstavnica mreže žena policijskih službenica u RH Iva Balgač predstavila je sažetak rezultata istraživanja u dijelu koji se odnosi na Republiku Hrvatsku. U istraživanju je sudjelovalo 3.897 ispitanika koji pred­stavljaju reprezentativan uzorak, a izvješće će biti dobar temelj za aktivnosti Mreže tijekom idućih nekoliko godina. 

Na Okruglom stolu vodile su se zanimljive tematske rasprave. Romana Kuzmanić Oluić iz MVPEI-a govorila je o izradi nacionalnog akcijskog plana za provedbu Rezolucije UN-a. Policijski službenik Ureda glavnog ravnatelja policije Zlatko Koštić iznio je statističke podatke vezane za položaj žena i nasilje nad policijskim službenicama, dok je Renata Odeljan, voditeljica Odsjeka u Odjelu općeg kriminaliteta Ravnateljstva policije govorila je o ulozi policijskih službenica u suzbijanju nasilja nad ženama. Teme o ravnopravnosti spolova i Zakonodavnom okviru RH te planiranim aktivnostima na području unapređenja ravnopravnosti spolova vodili su koordinatorica projekta UNDP-a Tamara Karaica te Luka Mađerić iz Vladinog ureda za ljudska prava, a na samom kraju policijska službenica Odjela za mirovne misije Tihana Kozlica prezentirala je dobru praksu RH koja se odnosi na žene u mirovnim misijama.

Mreža žena policajaca u jugoistočnoj Europi osnovat će se na sastanku krajem studenoga 2010. godine u Sarajevu. Mogući zadatak Mreže je da svim zainteresiranim ministarstvima pruži podršku u formuliranju kampanja i strategija s ciljem prijema što većeg broja žena u policiju, s posebnim naglaskom na one sadržaje i aspekte policijskog posla koji su atraktivni za žene, ali i uz pružanje pravih, objektivnih informacija o zahtjevima, specifičnostima i rizicima policijskog posla.

Spomenuti projekt velike je važnosti za Ministarstvo unutarnjih poslova ali i Republiku Hrvatsku iz niza razloga, no prije svega zbog zahtjeva koji su postavljeni pred nas na putu postajanja punopravnom članicom Europske unije kojoj je jedan od glavnih ciljeva ravnopravnost spolova i jednaka mogućnost za muškarce i žene.



Pisane vijesti