Okrugli stol okupio pravne osobe, obrtnike, udruge i zainteresirane građane koji proizvode, prodaju i uporabljuju eksplozivne tvari i oružje

Slika topvijesti/2015/veljaca/TV_zakon_oruzje1.jpg

Foto: MUP

Uprava za upravne i inspekcijske poslove bila je danas 6. veljače domaćin okruglog stola za zainteresiranom javnošću o Nacrtu  Iskaza o procjeni učinka propisa za prijedlog Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja. Na okrugli stol stiglo je 46 predstavnika pravnih osoba, obrtnika i udruga te zainteresiranih građana koji se bave proizvodnjom, prometom i uporabom eksplozivnih tvari i oružja, kao i maloprodajom pirotehničkih sredstava, oružja i streljiva.

Pomoćnica ministra Ines Krajčak je rekla kako su u novi prijedlog Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja prenesene odredbe važećeg Zakona o eksplozivnim tvarima te neke odredbe iz Zakona o oružju i Zakona o prijevozu opasnih tvari.  

Načelnik Sektora za inspekcijske poslove Avgustin Pavičić naveo je kako je se pri izradi prijedloga Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnje i prometa oružja vodila briga da se ne ugrozi poslovna sigurnost tvrtki. Dodao je i kako su novim Zakonom uređena i neka područja koja do sada nisu bila precizno definirana.

Nadalje, donošenjem jedinstvenog Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja stvorit će se preduvjeti za donošenje odgovarajućih podzakonskih akata. Osim toga, stvoriti će se preduvjeti za postizanje jednostavnijeg, bržeg i efikasnijeg inspekcijskog nadzora nad navedenim djelatnostima.  

Jedinstven Zakon o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja

Voditeljica inspekcije proizvodnje i prometa eksplozivnih tvari Snežana Ivančić je predstavila novi Zakon o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja te je navela da su njime jasnije definirana prava i dužnost pravnih i fizičkih osoba, obrta i udruga koji se bave djelatnošću proizvodnje, prometa, prijevoza, skladištenja, uporabe, uništavanja, istraživanja, ispitivanja i ocjene sukladnosti eksplozivnih tvari i prodajom na malo pirotehničkih sredstava, oružja i streljiva. Također, bolje su definirani i uvjeti za proizvodnju, popravljanje, prepravljanje, skladištenje, promet, prijevoz, označavanje, ispitivanje i obilježavanje oružja, nabava oružja za potrebe pravnih osoba, obrta i udruga te vođenje civilnih strelišta. Pročitajte Nacrt prijedloga Zakona o eksplozivnim tvarima te nadzoru proizvodnje i prometa oružja.

Novi Zakon o nabavi i registraciji oružja građana

Na okruglom stolu predstavljene su i novosti iz novog Zakona o nabavi i registraciji oružja građana o kojima je govorio voditelj Službe za upravne poslove Miroslav Maretić. Tako, umjesto dosadašnjih oružnih listova za držanje i držanje i nošenje oružja predložena je jedna vrsta oružnog lista kojim će osoba registrirati onu vrstu oružja koju može nabavljati ovisno o svrsi za koju traži nabavu (lov, sport ili osobna sigurnost). Prijedlogom Zakona je predloženo da se važenje uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti za posjedovanje oružja pa tako i važenja oružnog lista produži s 5 na 10 godina kako se vlasnike oružja ne bi u kratkim razdobljima izlagalo troškovima zdravstvenih pregleda i produženja važenja oružnog lista. Koje su još novine Zakona o nabavi i registraciji oružja građana pročitajte ovdje.

Uključite se u internetsko savjetovanje

Ministarstvo unutarnjih poslova do utorka 10. veljače provodi internetsko savjetovanje s javnošću i zainteresiranom javnošću o Prijedlogu Iskaza o procjeni učinka Nacrta prijedloga Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja kao i o Nacrtu prijedloga Zakona o nabavi i registraciji oružja građana. Ministarstvo unutarnjih poslova poziva svu zainteresirano javnost da se sa svojim prijedlozima, kritikama i primjedbama uključi u izradu.

Koja su savjetovanja još otvorena te kako u njima sudjelovati pročitajte ovdje.



Pisane vijesti