Olimpijski plamen za Svjetske olimpijske igre Specijalne olimpijade u Abu Dhabiju

Svjetske ljetne olimpijske igre Specijalne olimpijade ove godine održale su se u razdoblju od 14. do 21. ožujka. Glavni cilj održavanja ovog međunarodnog pokreta je promocija ciljeva međunarodnog, ali i svakog nacionalnog LETR programa i Specijalne olimpijade.

FOTO: MUP

Hrvatska policija sudjelovala je u utrci s Olimpijskim plamenom za Svjetske olimpijske igre Specijalne olimpijade (Law Enforcement Torch Run for Special Olympics International) koja je održana  u Abu Dhabiju.  Voditeljica smjene u Policijskoj školi Maja Krajcar, kojoj je ovo već drugo sudjelovanje  u ovakvoj utrci međunarodnog karaktera,  predstavljala je Hrvatsku policiju u utrci s Olimpijskim plamenom uoči održavanja Svjetskih olimpijskih igara Specijalne policije.  Njeno prvo sudjelovanje je bilo 2014. godine kada je hrvatska policija prvi puta sudjelovala u ovoj humanitarnoj utrci, uoči Ljetnih olimpijskih igara Specijalne olimpijade Europe i Euroazije u Belgiji.
 
Inače, članovi LETR-a su aktivni tokom cijele godine prilikom gradskih, regionalnih ili državnih natjecanja Specijalne olimpijade, a od 1987. godine, sudjeluju u tzv. Law Enforcement Torch Run Final leg Team u kojem zajedno sa sportašima specijalne olimpijade trčeći nose olimpijski plamen na samu ceremoniju otvaranja olimpijskih igara. Svjetske olimpijske igre se održavaju svake druge godine (ljetne, odnosno zimske) i sudjelovanje u LETR Final Leg utrci je svojevrsna nagrada za aktivnosti u sklopu programa.
U programu Specijalne olimpijade mogu sudjelovati svi, uključujući i osobe s teškim invaliditetom i to kroz posebni program motoričkih aktivnosti (MATP) koji stavlja naglasak na trening i sudjelovanje. U tom smislu i sama prisega sportaša Specijalne olimpijade glasi: „Dopustite mi da pobijedim, ako ne pobijedim, podržite me da budem hrabar u pokušaju.“
 
U okviru ovog međunarodnog pokreta, 22. travnja 1992. godine osnovana je i Specijalna olimpijada Hrvatske kao nacionalni sportski savez koji se bavi provođenjem specifičnih sportsko-rekreativnih aktivnosti osoba s intelektualnim teškoćama prema načelima i pravilima međunarodne organizacije Specijalne olimpijade, ali i prema propisima Republike Hrvatske koji uređuju pitanja sporta osoba s intelektualnim teškoćama.
 
Ove godine je više od 100 policajaca iz cijeloga svijeta tijekom dva tjedna uoči otvorenja igara nosilo Olimpijski plamen, trčeći kroz svih sedam Arapskih emirata, rame uz rame sa sportašima Specijalne olimpijade. Na taj su način promicali svijest o sportašima i njihovim mogućnostima, snažnoj volji, zajedništvu i inkluziji. Zajedno su bili u ulozi ponosnih čuvara Olimpijskog plamena koji je svoje putovanje započeo 27. veljače u Grčkoj te je u rukama sportaša i policajaca donesen na svečano otvorenje Svjetskih ljetnih olimpijskih igara Specijalne olimpijade u Abu Dhabiju 14. ožujka 2019. godine.
 
„Law Enforcement Torch Run for Special Olympics“ najveće je humanitarno udruženje koje ujedinjuje policijske organizacije iz cijeloga svijeta.
 
Reprezentacija Specijalne olimpijade Hrvatske brojila je 12 športašica i vratila se u domovinu s 11 medalja. Našu delegaciju predstavljale su športašice i športaši iz ustanova i udruga iz Vukovara, Splita, Pule i Karlovca.  
 
Rezultati:
 
Atletika
Jagoda Kelam 200 metara 2. mjesto
Željko Sedlar 100 metara 1. mjesto
                       200 metara 2. mjesto
Lara Belušić 50 metara 1. mjesto
                     25 metara 2. mjesto
Plivanje 
Sanja Jašić 25 metara slobodno 2. mjesto
Stolni tenis
Lars Renato Miletić pojedinačno 1. mjesto
Sanela Sever Cuglin pojedinačno 2. mjesto
Miletić - Sever Cuglin parovi 2. mjesto
Bowling 
Sanja Majetić pojedinačno 2. mjesto
Zlatko Drkelić pojedinačno 2. mjesto
 
Hrvatski policajci od srca čestitaju svim sportašima koji su ponovno pokazali snagu volje i upornosti, kao i međusobne potpore i prijateljstva.
 

Pisane vijesti | Suradnja | Društvo i zajednica