Osam osoba s Europske liste najtraženijih bjegunaca je uhićeno zahvaljujući javnosti

Slika topvijesti/2016/lipanj/europol/europol_logo.jpg

Šest mjeseci nakon lansiranja web stranice ‘Europe’s Most Wanted Fugitives’ („Europska lista najtraženijih bjegunaca“) 14 bjegunaca za kojima su tragale članice EU uspješno su stavljeni „iza rešetaka“. 

Foto: Europol

Šest mjeseci nakon lansiranja web stranice ‘Europe’s Most Wanted Fugitives’ („Europska lista najtraženijih bjegunaca“) 14 bjegunaca za kojima su tragale članice EU uspješno su stavljeni „iza rešetaka“.

U najmanje osam slučajeva uhićenja, traženje pomoći javnosti i „online“ platforma odigrali su značajnu ulogu u lociranju i uhićenju kriminalaca u bijegu.

Riječ je o namjenskoj web stranici (www.eumostwanted.eu) na kojoj javnost može doći do informacija i pomoći policiji u traganju za najtraženijim europskim bjeguncima. Daje informacije o profilu bjegunaca, za koje kazneno djelo su osuđeni ili se sumnja da su počinili određeno teško kazneno djelo ili počinjenja terorističkih djela u Europi. Ovu stranicu prije točno šest mjeseci stvorila je ENFAST - Europska mreža timova za aktivno traganje, uz pomoć Europola.

ENFAST je mreža policijskih službenika iz 28 zemalja članica Europske unije i pridruženih država, specijaliziranih za poduzimanje žurnih i brzih akcija za lociranje i uhićenje bjegunaca.

Zahvaljujući povećanoj pozornosti medija oko ovog projekta te informacijama koje su bile dostupne javnosti, policijski službenici diljem  Europe bili su u mogućnosti locirati osam  bjegunaca objavljenih na web stranici, od čega ih je šestero locirano u zemlji različitoj od one u kojoj su inicijalno bili traženi. Ukupno je 14 bjegunaca uhićeno. U odnosu na originalni popis bjegunaca iz siječnja, njih 28 je i dalje u bijegu.

Ovo je prva inicijativa na Europskoj razini za objavom popisa najtraženijih europskih bjegunaca na zajedničkoj web stranici. Putem nje građani EU, kao i oni izvan nje, mogu dati korisne informacije policiji,  čak i anonimno.

Europol je podržao ENFAST u ovom projektu razvijanjem sigurne platforme za web stranicu „Europske liste najtraženijih bjegunaca“.

EUROPOL-ovo priopćenje možete u cijelosti pročitati na linku.



Pisane vijesti