Osijek: Pješaci sve ugroženiji

 Na području PU osječko-baranjske tijekom 2010. godine u prometnim nesrećama smrtno je stradalo 20 osoba, od čega 6 pješaka.

Najgore razdoblje za pješake bilo je od 30. listopada do danas, kada je na osječko-baranjskim prometnicama evidentirano 11 prometnih nesreća u kojima je stradalo 13 pješaka (3 pješaka su poginula, 1 pješak zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život, 2 pješaka teške tjelesne ozljede i 7 pješaka lake tjelesne ozljede). Većina prometnih nesreća dogodila se na obilježenom pješakom prijelazu u dane vikenda tijekom noćnih sati kada je smanjena vidljivost. Napominjemo da su do sada po dva pješaka smrtno stradala na području PPRP Osijek, PP Beli Manastir i PP Đakovo.

 Budući da je pred nama razdoblje s lošim vremenskim uvjetima (kišna, magla) i osjetno kraćim danima, i nadalje se očekuje prometovanje većeg broja pješaka koji se nerijetko izvan naselja kreću nepropisno kolnikom, bez svjetla i reflektirajuće odjeće dok cestu prelaze izvan obilježenih pješačkih prijelaza, a da se nisu prethodno uvjerili da to mogu učiniti na siguran način, možemo očekivati da će ovakvih prometnih nesreća biti i nadalje.

Kako bi se pješake zaštitilo od najtežih posljedica i usmjerilo ih se na poštivanje prometnih propisa i korištenje reflektirajuće odjeće, a vozače upozorilo na pojačani oprez, u sljedećem razdoblju na području cijele Županije osječko-baranjske provodit će se pojačane mjere nadzora prometa na cestama.



Pisane vijesti