Osumnjičeni za više kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta

Slika PU_SD/novac.jpg

Služba gospodarskog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske dovršila je kriminalističko istraživanje nad četiri osobe, osumnjičene za počinjenje više kaznenih djela iz oblasti gospodarskog kriminaliteta.

 foto: ilustracija  

Služba gospodarskog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske dovršila je kriminalističko istraživanje nad četiri osobe, osumnjičene za počinjenje više kaznenih djela iz oblasti gospodarskog kriminaliteta.

Utvrđena je sumnja da 48-godišnjak, kao vlasnik trgovačkog društva koje se bavi iznajmljivanjem vozila, nije položio novčana sredstva koja je navedeno društvo uprihodilo u razdoblju od srpnja 2011. do siječnja 2016. na žiro račun tog društva, već je novac u ukupnom iznosu od oko 3.070.000 kuna zadržao za sebe, protivno odredbama Zakona o platnom prometu, te istodobno za navedeni iznos oštetio trgovačko društvo, čime je počinjeno kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Kriminalističkim istraživanjem nad 45-godišnjakom, vlasnikom drugog trgovačkog društva, utvrđena je sumnja da je na opisani način počinio isto kazneno djelo na štetu svog trgovačkog društva, čime je sebi pribavio protupravnu imovinsku korist i istodobno oštetio trgovačko društvo za iznos od oko 600.000 kuna.

Nadalje, provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da je 39-godišnjak izradio računalni program  za korištenje prilikom iznajmljivanja vozila, koji je sadržavao opciju za brisanje podataka o pruženim uslugama i stečenim prihodima, nakon čega je zaključio ugovore o korištenju navedenih programa s 33-godišnjakom i gore spomenutim 48-godišnjakom i 45-godišnjakom, koji su ih koristili u cilju smanjenja poreznih obveza.  Na opisani način oštećen je Državni proračun za iznos od oko 800.000 kuna, a protiv 33-godišnjaka, 45-godišnjaka i 48-godišnjaka je podnesena kaznena prijava nadležnom Državnom odvjetništvu, zbog sumnje u utaju poreza i povrede obveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, dok se 39-godišnjak sumnjiči za pomaganje u počinjenju navedenih kaznenih djela.



Pisane vijesti