Otvorena konferencija Model European Union Zagreb 2016

Slika topvijesti/2016/listopad/Meuz/meuz_00.jpg

Konferencija simulira rad institucija Europske unije, a četvrtu godinu za redom ju je organizirala Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja (HERMES) u kojoj sudjeluju mladi iz više od 20 država.

Foto: MUP

Na panelu „Strukturirani dijalog na temu : Migracije i nova Uredba o Europskoj graničnoj i obalnoj straži“ danas, 3. listopada sudjelovali su pomoćnik načelnika Uprave za granicu Zoran Ničeno i policijski službenik Odjela za graničnu suradnju Dražen Horvat, kao i Dubravka Kobaš Lučić iz MVEP-a.

Zoran Ničeno se na konferenciji osvrnuo na prošlogodišnju migracijsku krizu kada je Hrvatska 16. rujna primila 1689 migranata, a dan iza je stiglo 11.000 migranata. Napomenuo je kako je to bio veliki izazov za policiju i sve snage koje su sudjelovale, ali su uspjeli osnovati tranzitni centar u Opatovcu, a nakon tog i onaj u Slavonskom Brodu. Nadovezao se i na trenutnu migraciju i izazove osiguranja, a koji zahtijevaju zajednički pristup jer schengenski prostor bez unutarnjih granica je jedino održiv ako su vanjske granice osigurane i zaštićene. Time je napomenuo kako bi se osigurala učinkovita provedba europskog integriranog upravljanja granicama, mora biti uspostavljena EBCG (Europska granična i obalna straža). Istaknuo je i časnike za vezu koji su dodijeljeni na granicama na kojima postoji opasnost i koji će se u potpunosti integrirati u nacionalni informacijski sustav kako bi prenijeli informacije natrag u agenciju. To znači da se EBCG mora osloniti na zajedničko korištenje informacija, sposobnosti i sustava na nacionalnoj razini i na razini Europske Unije.

Istaknuo je i vijest kako će EBCG imati puno veći budžet i mogućnost organiziranja i financiranja svih aspekata zajedničkih operacija stoga se očekuje veliki napredak u osiguravanju vanjskih granica.

Na otvorenju međunarodne konferencije Model European Union Zagreb 2016 (MEUZ) u Europskom domu je gostovao i ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač koji se također osvrnuo na migrantsku krizu te mnogi drugi gosti.

Konferencija simulira rad institucija Europske unije, a četvrtu godinu za redom ju je organizirala Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja (HERMES) u kojoj sudjeluju mladi iz više od 20 država.



Pisane vijesti