Otvorena Ministarska konferencija Salzburškog foruma u Dubrovniku

Slika topvijesti/2016/lipanj/du/Ministar i pomocnici01.jpg

Foto: MUP
 
U sklopu hrvatskog predsjedanja Salzburškim forumom u Dubrovniku je u ponedjeljak, 13. lipnja otvorena Ministarska konferencija. Naglasak konferencije, koja završava danas popodne, je na aktualnim pitanjima i temama koje su od izuzetne važnosti za europsku i međunarodnu sigurnost. Također, sudionici konferencije razgovaraju o suradnji država članica u području zakonitih i nezakonitih migracija i azila, izazovima povezanim s upravljanjem granicama, borbi protiv terorizma, kako na razini EU, tako i na razini cijele Europe.
 
Konferenciji prisustvuju ministri unutarnjih poslova država članica Salzburškog foruma i država Skupine prijatelja sa Zapadnog Balkana i iz Moldove, kao i predstavnici europskih institucija i agencija, međunarodnih organizacija i partnera. Usvojit će se i Zajednička izjava koja sadržava smjernice za daljnje djelovanje i dijalog u području unutarnjih poslova.
 
Domaćin konferencije je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, a kao jedan od ključnih govornika na temu migracija sudionicima će se obratiti povjerenik Europske komisije za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos.
 
Posebni gosti konferencije su ministarska izaslanstva Kraljevine Nizozemske, kao aktualne predsjedateljice Vijećem Europske unije, i Kosova. Ministri su pozdravili i prioritete nadolazećeg slovačkog predsjedanja Vijećem Europske unije i izrazili svoju predanost podržati Slovačku Republiku u ostvarenju njihovih ciljeva.
 
Salzburški forum utemeljen je 2000. godine na inicijativu Republike Austrije, a predstavlja platformu za multilateralni dijalog i suradnju u pitanjima vezanim za unutarnju sigurnost. Forum okuplja devet članica EU-a iz srednje i jugoistočne Europe: Austrija, Bugarska, Češka, Hrvatska, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija. Hrvatska je u radu foruma sudjelovala od 2006. godine, u statusu promatrača, dok je punopravnom članicom postala u svibnju 2012. godine.
Predsjedavanje Salzburškim forumom Hrvatska je preuzela 1. siječnja ove godine od Bugarske  i 30. lipnja prepustit će ga idućoj članici, Češkoj. 



Pisane vijesti