Policajac dobio priznanje za naročit pothvat u zaštiti i spašavanju

Slika topvijesti/godina2010/PROSINAC/vlada03.jpg

Dinko Janković je izvan službe 25. rujna ove godine spasio 82-godišnju Jovanku Guconja iz vodene bujice u Valbandonu. On ju je od gotovo sigurnog utapanja spasio iz kuće u koju je prodrla voda riskiravši pritom da ga snažna bujica odnese prema moru.  

Foto: Vlada RH

Policijski službenik iz Policijske uprave istarske  Dinko Janković dobio je priznanje za naročit pothvat u zaštiti i spašavanju na području Republike Hrvatske, Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS). Priznanje mu je jučer na Učilištu vatrogastva i zaštite i spašavanja uručila predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor.

Dinko Janković je izvan službe 25. rujna ove godine spasio 82-godišnju Jovanku Guconja iz vodene bujice u Valbandonu. On ju je od gotovo sigurnog utapanja spasio iz kuće u koju je prodrla voda, riskiravši pritom da ga snažna bujica odnese prema moru.

Naime, te se noći na šire područje Pule, a posebice na područje Fažane i Valbandona, obrušila enormna količina kiše (169l/m2). Bujice vode slijevale su se u potocima niz prometnice, odvodne kanale i polja. Najveća vodena bujice ušla je i kretala se velikom brzinom kroz Valbandon i to upravo kroz Ulicu lavanda na čijem samom kraju, tik uz Valbandonski potok koji je inače suh, sama živi teško pokretna Jovanka Guconja. O količini i brzini vodene bujice dovoljno govori podatak da je visina vodenog vala iznosila više od jednog metra, da je parkirane automobile jednostavno "pomela" s prometnice, a problema s vodom je imalo i vatrogasno vozilo. Vodena bujica je na tom području nadirala do večernjih sati: tek tada je, iskopom odvodnog kanala, njezina snaga posustala. Poziv za pomoć u spašavanju starije osobe upućen je u 6.12 sati preko Županijskog centra 112 na Javnu vatrogasnu postrojbu Pula, čiji su pripadnici odmah krenuli na intervenciju. Međutim, kako je kiša i dalje padala, a vodostaj rastao Dinko je opteretivši, se ronilačkim utezima kako ga voda ne bi odnijela, kroz vodenu bujicu ušao u kuću nepokretne Jovanke, riskirajući pritom da ga snažna bujica odnese prema moru. Brzo je izradio improvizirana nosila te na leđima iznio onemoćalu staricu do susjedne povišene ulice na sigurno. Kako su vrlo brzo pristigli i vatrogasci, pomogli su Dinku da prenese staricu do mosta u Valbandonu, gdje ju je uz pomoć djelatnika PUZS Pazin preuzela unuka i odvezla svojoj kući. Napominjemo kako je Dinko da bi se probio do nadvišenog prostora morao sjekirom razbiti žičanu dvorišnu ogradu.

Premda prestrašena i mokra, a i inače teško pokretna, starica nije trebala Hitnu medicinsku pomoć jer je zahvaljujući upravo Dinku ostala neozlijeđena. Čim je starica predana u sigurne ruke, Dinko je ponovo ušao u kuću kako bi spasio i susjedova psa koji je zaklon pred vodenom bujicom potražio na kuhinjskom namještaju bake Jovanke.

Premda je Dinko Janković pripadnik MUP-a, nekadašnji pripadnik specijalne i interventne postrojbe, danas zapovjednik broda pomorske policije i iskusni instruktor ronjenja, ne treba zaboraviti činjenicu da je Dinko ovo nadasve humano djelo učinio izvan službe. - Nakon završene akcije spašavanja, adrenalin se vrati u normalu i tada te obuzme osjećaj ugode i zadovoljstva, jer si učinio nešto dobro, prekrasno... spasio ljudski život.

Nažalost, starica se još više razboljela nakon šoka i hladne vode, a nije joj pomogao ni boravak u bolnici te ju je sudbina, kojoj nitko ne može pobjeći, stigla 30. listopada te je preminula u domu svojih najbližih. - Ovu nagradu posvećujem njoj – ispričao nam je Dinko.

Premijerka Kosor rekla je da srdačno čestita dobitnicima uz dubok naklon, duboku i beskrajnu zahvalnost te kako je sigurna da će nam oni biti poticaj da u osvajanju svih svojih ciljeva i vrhunaca budemo odlučniji, beskompromisniji i svakako hrabriji.



Pisane vijesti