Policijska akademija izlaže na INTERLIBERU

Danas u 11 sati svečano je otvoren ovogodišnji Interliber, 41. međunarodni sajam knjiga i učila.


Uz tristotinjak izlagača, iz 13 zemalja koja predstavljaju svoja izdanja, ove se je godine svim ljubiteljima dobrog štiva i posjetiteljima predstavila i Policijska akademija MUP RH sa svojim stručnim publikacijama.

Na svom izložbenom štandu svima zainteresiranima Policijska akademija predstavlja izdavačku djelatnost Ministarstva unutarnjih poslova, Službe za razvoj policijskog obrazovanja i nakladničko-knjižničnu djelatnost te prezentira dosadašnja tiskana izdanja (priručnike, udžbenike, časopis „Policija i sigurnost“) i promovira Ministarstvo i Policijsku akademiju kao važnog izdavača stručnih publikacija.

Za naglasiti je, kako na godišnjoj razini Policijska akademija izda 10-tak različitih naslova, a autori naslova su eminentni stručnjaci iz područja prava, kriminologije, kriminalistike i srodnih znanosti kao što su prof. dr.sc. Duško Modly, prof. dr.sc. Petar Veić, dr.sc. Stjepan Gluščić i mnogi drugi.

Neki od autora izdanja su prihode od prodaje knjiga preusmjerili Zakladi policijske solidarnosti, pa će se ove godine na Interliberu, u korist Zaklade, prodavati sljedeća izdanja: I. Hodak: Višenamjenska palica – Tonfa, Hrvatska policija u domovinskom ratu, I . Balgač: Žene u policiji i K. Borovec: Situacijski pristup prevenciji i kriminaliteta.

Na štandu će također biti promoviran najpoznatiji časopis MUP-a RH „Policija i Sigurnost“ koji je ove godine obilježio i 65. obljetnicu izlaženja te je uvršten u bibliografske baze podataka Ulricʾh Periodicals Directory i Elektronische Zeitschriften-bibliothek/Elektronic Journals Library. To svakako svjedoči o njegovoj neporecivoj kvaliteti i korisnosti, a 2017. godine indeksiran je u Web Scince Core Collection citatnim indeksima i Curent Contentsu.
Ono što također privlači pozornost posjetiteljima štanda Policijske akademije su neki od najstarijih zakonika i priručnici za policiju, među kojima je i terezijanski kazneni zakonik, zbornik zakona austrijske carice Marije Terezije iz 1769. godine, pisan gotikom. Radi se primjerku kojim je pokušala ujednačiti različite kaznene zakonike u austrijskim državama i oblikovati ih na jedinstven način, a ilustriran je crtežima s opisima sprava i načina torture kao obaveznog djela ondašnjeg zakonodavstva.

Svi zainteresirani za stručnu literaturu i obrazovanje mogu posjetiti štand Policijske akademije, u Paviljonu 6 Zagrebačkog velesajma do 18. prosinca 2018.

Pisane vijesti