Policijski vozni park zanovljen za 522 vozila s policijskim obilježjima

Vozila će povećati operativnost policijskih snaga na terenu, prvenstveno onih čija su mobilnost i brzina reakcije ključni u usluzi građanima

FOTO: MUP RH

Vodeći računa o potrebama uzrokovanim potresima i pandemijom koronavirusa, Ministarstvo unutarnjih poslova nije nabavljalo nova vozila od 2017. godine te je, po isteku trogodišnjeg leasinga 2020. godine, nastavilo koristiti ista vozila na temelju usluge najma i u 2022. godini.

Ministarstvo unutarnjih poslova trenutno ima na korištenju 882 osobna policijska vozila s prosječnom starošću od osam godina te prosječno prijeđenih 186.000 kilometara.

Od toga, putem najma koristi 696 osobnih policijskih vozila s prosječnom starošću od pet godina te prosječno prijeđenih 182.000 kilometara, dok putem vlasništva MUP koristi 186 vozila s prosječnom starošću od 11 godina te prosječno prijeđenih 230.000 kilometara.

No, kako vozila nisu više pod jamstvom, a prosječno prijeđena kilometraža je prešla 182.000 kilometara, značajno su se povećali troškovi održavanja za čak više od 50 posto po vozilu.  

Navedeno je posljedično utjecalo na operativnost policijskih snaga, s obzirom na povećane i kompleksnije kvarove zbog čega su se vozila nalazila više dana na servisu.

S obzirom na navedeno, a kako bi poboljšali razinu operativnosti policijskih snaga, bilo je nužno provesti postupak javne nabave ugovaranja usluga korištenja novih vozila istih karakteristika putem operativnog leasinga.

Stoga je proveden dvostupanjski postupak javne nabave vozila te je, odabirom ekonomski najpovoljnije ponude, odabrana ponuda Raiffeisen leasing d.o.o. s kojim je Ministarstvo unutarnjih poslova 8. travnja 2022. godine potpisalo ugovor. 

Ukupan iznos usluge operativnog leasinga za četiri godine iznosi 64.239.575,04 kuna bez PDV-a i s uključenim PPMV-om, odnosno 80.069.590,00 kuna s PDV-om i PPMV-om.

Ugovoreni rok isporuke vozila marke Škoda Octavia je kraj srpnja ove godine, nakon čega će vozila biti raspodijeljena policijskim upravama, proporcionalno broju policijskih službenika.  

S gledišta financijskog dijela, ova nabava vozila je u okvirima dosadašnjih troškova najma i povećanog održavanja, dok su sredstva osigurana u Državnom proračunu, odnosno u proračunu Ministarstva unutarnjih poslova.

Isporukom novih 522 vozila Ministarstvo unutarnjih poslova će zanoviti osobna policijska vozila i smanjiti starosnu dob tog dijela policijskog voznog parka za 3,3 godine.

Time će se povećati operativnost policijskih snaga na terenu, prvenstveno onih čija su mobilnost i brzina reakcije ključni u usluzi građanima.

Pisane vijesti | Nabava