"Poštujte naše znakove" u Osnovnoj školi Kistanje

Slika topvijesti/2015/listopad/PNZ_Kistanje/naslovna.jpg

Kampanja je u Kistanjama provedena s brojnim parterima, a aktivno su se uključili: Jumicar program s preventivnim odgojem djece u cestovnom prometu, Mak teatar s edukativnom predstavom "Prvi koraci u prometu", Vijeće za prevenciju Općine Kistanje, te Gradsko društvo Crvenog križa Knin. Svi oni prepoznali su preventivne projekte policije te spremno daju svoj doprinos, i to sve sa zajedničkim ciljem - kako bi naše najmlađe podučili samozaštitnom ponašanju i prometnoj kulturi. Na nužnost ove akcije upućuju i naši statistički pokazatelji prema kojima je u prošloj godini na području PU šibensko-kninske u 52 prometne nesreće sudjelovalo 145 djece, od kojih je 14 zadobilo teže, a 58 lakše ozlijede, dok je 73-djece bilo bez 

Foto: PU šibensko-kninska
 
U sklopu nacionalne kampanje "Poštujte naše znakove" danas je u osnovnoj školi u Kistanjama u organizaciji Ravnateljstva policije, Službe prevencije i Službe za sigurnost cestovnog prometa te Policijske uprave šibensko-kninske održano niz interaktivnih međusobno povezanih edukativno-preventivnih radionica. Cilj ove kampanje je edukacija i osnaživanje učenika nižih razreda osnovnih škola u smislu njihovog sigurnog sudjelovanja u prometu.
 
Temeljem Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011-2020 i zadaća Provedbenog plana preventivnog djelovanja policije na poslovima nadzora i upravljanja u cestovnom prometu u 2015. godini, kampanja se provodi, ne samo početkom, već i tijekom cijele školske godine. U svojim aktivnostima usmjerena je na zaštitu djece u prometu te spriječavanja ugrožavanja njihovih života, osobito najmlađih koji su prvi put sudionici u prometu.
 
Kampanja je u Kistanjama provedena s brojnim parterima, a aktivno su se uključili: Jumicar program s preventivnim odgojem djece u cestovnom prometu, Mak teatar s edukativnom predstavom "Prvi koraci u prometu", Vijeće za prevenciju Općine Kistanje, te Gradsko društvo Crvenog križa Knin. Svi oni prepoznali su preventivne projekte policije te spremno daju svoj doprinos, i to sve sa zajedničkim ciljem  - kako bi naše najmlađe podučili samozaštitnom ponašanju i prometnoj kulturi.
 
Na nužnost ove akcije upućuju i naši statistički pokazatelji prema kojima je u prošloj godini na području PU šibensko-kninske u 52 prometne nesreće sudjelovalo 145 djece, od kojih je 14 zadobilo teže, a 58 lakše ozlijede, dok je 73-djece bilo bez ozljeda. Od ukupnog broja djece sudionika u prometnim nesrećama, 11 djece stradali su kao pješaci, od kojih je troje teže i osam lakše ozlijeđeno. Osim toga, šestero djece stradalo je kao vozači bicikla, pri čemu je dvoje djece teže, a četvero lakše ozlijeđeno. Ostala djeca su sudjelovala u prometnim nesrećama s materijalnom štetom, pri čemu nisu bili ozlijeđena.
 
Ovom programu za stotinjak djece nižih razreda osnovne škole nazočili su ravnateljica škole Sanja Marasović, članica školskog odbora Cecilija Gečević i članica roditeljskog vijeća za prevenciju nasilja Aleksandra Đukić, zamjenici načelnika općine Kistanje Borislav Šarić i Roko Antić, voditelj preventivnih projekata Policijsku uprave zadarske Ilija Krneta, načelnik Policijske postaje Knin, kao i ostali predstavnici policije. Program je vodila policijska službenica Službe prevencije Ravnateljstva policije Marija Goatti Matijević.
 
U sklopu programa prikazana je kazališna predstava na temu preventivno-edukativnih aktivnosti Mak teatra iz Zagreba, gdje su djeca kroz mađioničarske trikove, na njima zanimljiv način, usvojila znanje o prometnim znakovima i prometnoj kulturi.
 
Zagrebački Jumicari, policijski službenici prometne policije i Crvenog križa Knin održali su i interaktivno predavanje o ponašanju u prometu, mobilnom poligonu i pružanju prve pomoći. Uz to, održano je i interaktivno predavanje u kojem su djeca usvojila teoretska znanja o pravilnom ponašanju u prometu, nakon čega su na mobilnom poligonu Jumicara imala priliku praktično primijeniti usvojena znanja i pokazati što su danas naučila.


Pisane vijesti