Potpisan 190 milijuna kuna vrijedan ugovor o sufinanciranju nabave helikoptera za sustav civilne zaštite

Slika /2020/11/helikopter.JPG

Projekt uključuje nabavu 3 višenamjenski opremljena helikoptera za potrebe sustava civilne zaštite

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Helikopterska potpora sustavu civilne zaštite“ potpisali su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, ministar gospodarstva i održivog razvoja dr.sc. Tomislav Ćorić i mr. sc. Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.

Ukupna vrijednost projekta je 190 milijuna kuna, od čega je 161,5 milijuna kuna, odnosno 85% bespovratnih EU sredstava. Projekt se provodi u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. kroz specifični cilj 5b1 – Jačanje sustava upravljanja katastrofama.

Projekt uključuje nabavu 3 višenamjenski opremljena helikoptera za potrebe sustava civilne zaštite. Također će se provesti obuka operativnih snaga i sudionika sustava civilne zaštite na višenamjenski opremljenim helikopterima za djelovanje u slučaju izvanrednih događaja, velikih nesreća i katastrofa.

„Nakon vrlo uspješnih projekata nabave novih vatrogasnih vozila i radio-telekomunikacijske opreme, za što je povučeno 38 milijuna eura bespovratnih sredstava iz fondova EU, po istom modelu i s istim partnerima Ministarstvo unutarnjih poslova nastavlja ulagati u sustav civilne zaštite. Upravo kroz ovogodišnje nepredvidive okolnosti mogli smo se uvjeriti u operativnu doraslost i kompetentnost sustava civilne zaštite za suočavanje s raznim vrstama kriza i prirodnih nepogoda, ali, što je još važnije, mogli smo se na terenu uvjeriti u korist našeg kontinuiranog ulaganja u operativne snage i policije i civilne zaštite“ – izjavio je potpredsjednik Božinović te nastavio – „Nabavom modernih helikoptera posebno opremljenih za potrebe civilne zaštite, napravili smo značajan iskorak za sigurnost, zaštitu i brže zbrinjavanje unesrećenih osoba i time započeli potpuno novu priču, jer snage civilne zaštite dosad nisu imale vlastitu (namjensku) zračnu potporu operativnom djelovanju, što utječe na procjenu krizne situacije, brzinu i učinkovitost reakcije. Helikopterska potpora osigurat će pravovremeno i učinkovito djelovanje svih operativnih snaga civilne zaštite jer će helikopteri biti na raspolaganju svima – za traganje i spašavanje, nadzor pogođenih područja iz zraka, prijevoz ljudi i opreme u područja pogođena velikim nesrećama ili katastrofama te za pružanje hitne medicinske pomoći i prijevoz unesrećenih“ – zaključio je ministar Božinović. 

„Nabavom helikoptera povećat ćemo spremnost sustava civilne zaštite za reagiranje u slučajevima prirodnih katastrofa i nesreća. Za jačanje sustavom upravljanja katastrofama Hrvatska na raspolaganju ima ukupno 178,7 milijuna eura EU sredstava. Do sada smo uz ovaj projekt odobrili još njih 12. Do kraja godine planiraju se odobriti i projekti zaštite od poplava u slivu rijeke Kupe te izrade pripremne dokumentacije za projekt jačanja kapaciteta Republike Hrvatske za utvrđivanje seizmičkog hazarda i rizika“, istaknuo je ministar Ćorić.

Generalni direktor Hrvatskih voda mr. sc. Zoran Đuroković kazao je kako su Hrvatske vode dio cjelovitog i integriranog nacionalnog sustava zaštite i spašavanja u slučaju prirodnih opasnosti te je dodao kako je „ovaj projekt od velike važnosti za sve nas koji smo sudionici kada se radi o prirodnim opasnostima jer pridonosi bržem djelovanju svih operativnih snaga u smislu izvanrednih događaja, poplava i katastrofa“.

Provedbom projekta omogućit će se povećanje tehničke spremnosti pilota, povećanje sposobnosti kvalitetne procjene krizne situacije i procjene mjera civilne zaštite te brža i učinkovitija reakcija kada je potrebna potpora helikoptera za operativno djelovanje sudionika i operativnih snaga sustava civilne zaštite temeljem načela „zlatnog sata“.

Višenamjenske modularno opremljene helikoptere koristit će postrojbe civilne zaštite, HGSS i ekipe hitne medicine za provedbu mjera civilne zaštite, traganje i spašavanje na kopnu, prijevoz lakih postrojbi civilne zaštite (npr. ekipe s potražnim psima, nadzor područja velike nesreće ili katastrofe iz zraka, sanitetski prijevoz, hitan medicinski let te traganje i spašavanje na moru).

Priopćenja | Projekti | Nabava i investicije