Potpisan memorandum o suradnji sa slovačkom policijom

Slika topvijesti/godina2010/Helena/ministri_01.jpg

U sklopu službenog posjeta izaslanstva Ministarstva unutarnjih poslova Republike Slovačke Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske, potpisan je Memorandum o policijskoj suradnji

Foto: MUP

Danas, 17. studenoga u 11.35 sati u Ministarstvu unutarnjih poslova, u sklopu službenog posjeta izaslanstva Ministarstva unutarnjih poslova Republike Slovačke Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske, potpisan je Memorandum o policijskoj suradnji.

Memorandum su potpisali ministar unutarnjih poslova Slovačke Republike Daniel Lipšic  i ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Tomislav Karamarko.

Nakon potpisivanja Ugovora ministri su se obratili medijima kratkim izjavama. Slovački ministar Lipšic zahvalio je na gostoprimstvu te naveo da se razgovaralo o dvjema strateškim temama: o integraciji RH u EU i o Memorandumu o policijskoj suradnji. Naveo je kako Slovačka Republika želi da RH uđe što prije u EU te da zadovolji sve kriterije.  "Također, za EU bitno je i prioritetno suzbijanje organiziranog kriminala i korupcije te cijenimo ono što je RH u zadnje vrijeme na tom polju napravila", rekao je Lipšic. Pokroviteljstvo dosadašnje uspješne suradnje bilo je potpisivanje današnjeg ugovora i to na razini zaštite svjedoka, zajedničkih policijskih patrola koje djeluju na obali tijekom ljetnih mjeseci i drugih zajedničkih aktivnosti. Ministar Lipšic kazao je da vrlo cijeni što je naše Ministarstvo omogućilo da njihovi službenici mogu aktivno surađivati tijekom turističke sezone jer to puno znači slovačkim turistima koji borave na našoj obali u rješavanju eventualnih problema, koji mogu nastati tijekom njihovog boravka u RH.

Ministar Karamarko izrazio je svoje zadovoljstvo zbog susreta s ministrom unutarnjih poslova Republike Slovačke Lipšicem  i  njegovim izaslanstvom. Naveo je da naša Ministarstva izvanredno surađuju već čitav niz godina, da su naše države dvije prijateljske države koje nemaju nikakvih problema u svojim odnosima te da je potpisivanje ovog Memoranduma verifikacija toga izvanrednog odnosa. "Jedan od prioriteta u našim odnosima je sigurna turistička sezona u kojoj se dobiva ispomoć slovačkih policajaca, koji su vrhunski obučeni i koji su veliki profesionalci", istaknuo je ministar Karamarko i zahvalio što se šalju upravo takvi iskusni službenici. Ministar Karamarko kazao je i da je sa slovačkim kolegom izmijenio iskustva u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije te da je Hrvatska pokazala da je spremna i u toj borbi radi bez kompromisno.

"Slovačka iskustva za ulazak u EU su nam vrlo značajna. Prihvatit ćemo ih i primijeniti ih u našoj situaciji", rekao je ministar Karamarko te na kraju istaknuo: "U Slovačkoj državi imamo prijatelja, a u slovačkoj policiji imamo kolege i suradnike. Danas je bio dan kad smo to i verificirali te potpisali ovaj ugovor."



Pisane vijesti