Potpisan Sporazum o suradnji MUP-a i Instituta Ruđer Bošković

Njegovim potpisivanjem kreće službena suradnja kojom će se podići kvaliteta znanstvenog, istraživačkog, obrazovnog i stručnog rada između Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ i Instituta Ruđer Bošković

FOTO: MUP

U sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova, danas, 2. travnja, potpisan je Sporazum između Ministarstva unutarnjih poslova i Instituta Ruđer Bošković.
Sporazum su potpisali ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović i ravnatelj Instituta Ruđer Bošković dr. sc. David Matthew Smith u prisutnosti suradnica Terezije Gras, državne tajnice za europske i međunarodne poslove, Andree Ledić, načelnice Centra za forenzična  ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, dr.sc. Maje Jelene Čop, pomoćnice načelnice Centra te dr.sc. Marine Mlakar, voditeljice Zavoda za istraživanje mora i okoliša, Instituta Ruđer Bošković. Njegovim potpisivanjem kreće službena suradnja kojom će se podići kvaliteta znanstvenog, istraživačkog, obrazovnog i stručnog rada između Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ i Instituta Ruđer Bošković.
Ovaj Sporazum još je jedan dokaz kako Ministarstvo unutarnjih poslova kontinuirano radi na podizanju učinkovitosti i spremnosti policije u svim segmentima kako bi bila spremna suočiti se sa novim izazovima u otkrivanju počinitelja kaznenih djela. U tom kontekstu važno je ići u korak sa znanošću i u tom pogledu surađivati sa domaćim institucijama i koristiti sva postignuća kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. Stručnjacima Centra za forenzična  ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ biti će dostupne metodologije i uređaji Instituta Ruđer Bošković što će im omogućiti da se uspješnije bore sa suvremenim izazovima sigurnosti dok će s druge strane znanstvenici iz instituta od Centra i policije dobiti kvalitetne inpute kako bi unaprijedili svoj znanstveni rad, istaknuo je ministar Božinović nakon potpisivanja Sporazuma. 
Ravnatelj Instituta Ruđer Bošković Smith naglasio je kako će ovom suradnjom profitirati obje strane jer kao najveća znanstvena institucija u Hrvatskoj, koja se bavi multidisciplinarnim istraživanjima, Institut može ponuditi puno pogotovo na polju forenzike, a opet Centar za forenzična  ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ posjeduje određenu ekspertizu koja će doprinijeti radu Instituta.
Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ je prošle godine Ministarstvu znanosti predao Zahtjev za dobivanje dopusnice za znanstvenu djelatnost, čime bi se usmjerio i na akademsku zajednicu, te je početkom ove godine prošao inicijalnu akreditaciju Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Upravo tijekom te inicijalne akreditacije Centar je dobio prijedlog Instituta Ruđer Bošković za formaliziranjem suradnje dviju institucija, koja je dosad bila neformalna i pojedinačna, a prijedlog je izrečen nakon što je predstavnica Instituta i jedna od ocjenjivačica vidjela čime sve Centar raspolaže.
Kvaliteta rada, stručnost njenog osoblja, ali i tehnička opremljenost dodatno je priznata činjenicom da je prošle godine Centar po prvi puta u svojoj povijesti stavljen na sudski popis institucija za provođenje sudskih vještačenja.
U svom radu surađuje sa brojnim svjetski poznatim i priznatim institucijama pa je tako prošle godine izašao izvan granica Europske unije uspostavivši neformalnu suradnju s izraelskim forenzičnim institutom DIFS-om (Division for Identification and Forensic) dok se ove godine po prvi puta predstavio i na Američkoj akademiji forenzičnih znanosti.

Stranica | Suradnja