Potpredsjednik Božinović na primopredaji vozila za prijevoz službenih pasa i pokaznoj vježbi

Radi se o primopredaji novog kontingenta od 40 vozila bez policijskih obilježja koji odmah idu u operativnu primjenu u policijske uprave

FOTO: MUP

Danas, 30. prosinca 2022. na Policijskoj akademiji održano je svečano preuzimanje 40 specijalnih policijskih vozila za prijevoz službenih pasa za potrebe zaštite vanjske granice EU.

Uz potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova dr. sc. Davora Božinovića, primopredaji su prisustvovali glavni ravnatelj policije Nikola Milina, pomoćnik ministra Cvjetko Obradović, načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno, načelnik Policijske akademije Josip Ćelić, načelnik Sektora prometne tehnike Zrinko Topić te voditelj Službe za obuku vodiča i dresuru službenih pasa Miroslav Puž.   

Kako bi policijski službenici granične policije učinkovito i kvalitetno obavljali svakodnevne policijske poslove u skladu sa suvremenim sigurnosnim izazovima, pitanje njihovog opremanja prioritet je Ministarstva unutarnjih poslova koje, između ostaloga, kontinuirano obnavlja vozni park novim vozilima.

Ministarstvo unutarnjih poslova tako je putem Fonda za unutarnju sigurnost – Instrumenta za financijsku potporu u području vanjskih granica i viza – ISF 107/17., nakon provedenog javnog natječaja, nabavilo 40 novih vozila marke SEAT LEON 2.0 TDI DSG 4x4 karavan. 

Riječ je o drugoj isporuci ovakve opreme - 2019. godine je isporučeno 49 vozila za prijevoz pasa bez policijskih obilježja marke Škoda Octavia.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović naglasio je kako Ministarstvo unutarnjih poslova i na zadnji radni dan ove godine, godine isporuke, isporučuje ovih 40 vozila.
Istaknuo je kako se svi planovi rada i nabave donose blagovremeno te je pritom naveo i da je Ministarstvo jučer donijelo i plan nabave za 2023. godinu, dok je sam proračun za sljedeću godinu nešto veći od jedne milijarde EUR-a.

Ministar je kazao da je nabava službenih pasa, pogotovo onih koje će koristiti granična policija, bila jedan od uvjeta iz jedne od prvih evaluacija na kojim je Europska komisija inzistirala, a koje smo ispunili kod pristupanja Schengenu.
U ovom trenutku granična policija ima 89 službenih pasa, a to su psi koji s jedne strane prate tragove na zelenim granicama, koji detektiraju prisustvo droge, eksploziva, ali i ljudi i na graničnim prijelazima..

Istaknuo je zadovoljstvo nabavom pasa i radom Službe za obuku vodiča i dresuru službenih pasa: „Što se nas tiče, mi smo zbog toga i zadovoljni i u svakom slučaju to podiže operativne sposobnosti hrvatske policije. Imali smo temelj u ovom našem Centru za obuku vodiča i dresuru službenih pasa koji smo dodatno opremili prije par godina, koji je vrhunski kada govorimo o uvjetima rada i policijskih službenika ali i životinja, naših četveronožnih prijatelja.

Načelnik Sektora prometne tehnike Zrinko Topić pojasnio je sam proces nabave vozila te njihove karakteristike.

Projekt „Nabava pasa i vozila za prijevoz pasa za potrebe zaštite vanjske granice EU“ provela je Uprava za granicu u suradnji s Policijskom akademijom, Centrom za obuku vodiča i dresuru službenih pasa.

Ukupna vrijednost vozila je 12.987.426,20 kuna sa PDV-om i PPMV-om (posebni porez na motorna vozila), odnosno 1.723.727,68 EUR, od čega je 90%  financirano iz projekta Fonda za unutarnju sigurnost (ISF) i 10% iz nacionalnog proračuna.

Nabavljena su vozila bez vidljivih policijskih obilježja te je uz vozila isporučena svjetlosna magnetna treptajuća svjetiljka plave boje, LED magnetski radni far za pretragu terena u noćnim uvjetima, ručne baterije, sustav komunikacije MOTOROLA TETRA kao i set pričuvnih kotača sa zimskim pneumaticima.

U prtljažni prostor za prijevoz službenih pasa ugrađen je kavez u kojem je moguće prevoziti do dva službena psa sa kompletnom opremom za higijenu pasa, kadom od kompozitnog materijala ojačanog vlaknima, grijanog spremnika za vodu, ventilatorom za ispuh/usis zraka kao i ostalim priborom za njegu pasa.

Kao i sva do sada nabavljena vozila i ova su nove generacije, opremljena diesel motorom snage 110 KW i automatskim mjenjačem te pogonom na sva četiri kotača.

Iskorak u tehnološkom smislu vozila ove klase je i oprema poput potpore za zadržavanje u voznom traku, sustava automatskog kočenja prilikom naleta na pješaka ili prepreku, seta unutarnjih zračnih jastuka za sigurnost policijskih službenika te trozonski automatski klima uređaj radi mogućnosti kvalitetnije regulacije temperature i vlažnosti zraka prilikom prijevoza pasa.

Vozila su namijenjena prijevozu službenih pasa u ustrojstvenim jedinicama prema liniji rada granične policije, za potrebe zaštite vanjske granice Europske unije. Koristit će se u policijskim upravama vanjske granice EU te u Mobilnoj jedinici za provedbu nadzora državne granice, dok će dva vozila ostati na Policijskoj akademiji za potrebe obuke.

Voditelj Službe za obuku vodiča i dresuru službenih pasa Miroslav Puž rekao je kako služba trenutno školuje 18 službenih pasa i vodiča, koji će u operativnu uporabu ući krajem travnja.
Trenutno su u operativnoj uporabi 122 službena psa, što je znatan broj koji uvelike pridonosi sigurnosti i zaštiti naše granice, i svim obavezama koje nas očekuju ulaskom u Schengen, naročito na našim istočnim granicama.

Izrazio je zadovoljstvo opremom koja je nabavljena: „Možemo izvršiti njegu psa na terenu, možemo zaista imati one uvjete koje ti službeni psi, naši kolege, zajedno s vodičima zaslužuju.
 
Nakon svečane primopredaje i obilaska vozila, održana je i kratka pokazna vježba Službe za obuku vodiča i dresuru službenih pasa - detekcija droge i detekcija eksploziva. U vježbi su sudjelovala tri psa, a među njima i hitra umirovljenica Lajka, koja ni u mirovini nije ostala bez svojih impresivnih vještina.

Pisane vijesti | Projekti