Potpredsjednik Božinović otvorio VIII. Konferenciju Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa

Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a obilježava Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa kroz nekoliko aktivnosti, a danas održana konferencija je jedna od njih

U organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite danas se na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održava VIII. Konferencija Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa, a u okviru obilježavanja Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa.

Prisutnim sudionicima konferencije predstavnicima tijela državne uprave, znanstvenih institucija, članovima akademske zajednice, predstavnicima privatnog sektora i ostalim sudionicima u radu Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa u sustavu civilne zaštite uvodno su se obratili organizatori konferencije pomoćnik ministra unutarnjih poslova dr. sc. Damir Trut, koji je istaknuo kako je aktivno sudjelovanje u smanjenju katastrofa zadaća svih nas, te dekanica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta prof. dr.sc. Aleksandra Čižmešija navodeći kako je Prirodoslovno-matematički fakultet posvećen razumijevanju rizika kroz znanstveno i stručno djelovanje te aktivan sudionik kroz rad svoje Seizmološke službe.

Konferenciju je otvorio potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović koji je u svom izlaganju istaknuo važnost zajedničkog djelovanja svih bitnih dionika u smanjenju rizika od katastrofa jer oni svi čine cjelinu i nedjelovanje bilo koga od njih po ovom pitanju je luksuz koji si ne možemo dopustiti.

„Svi zajedno moramo napustiti zastarjeli sigurnosni koncept pripreme za katastrofe s nastojanjem njihovog potpunog izbjegavanja i post-festum djelovanje te se okrenuti novom konceptu koji obuhvaća povećanje otpornosti na prijetnje te podizanje svijesti i edukaciju javnosti.“ rekao je ministar.  

U tom kontekstu Ministarstvo unutarnjih poslova već je dalo, a namjerava i dalje, dati svoj doprinos kroz ustrojavanje Ravnateljstva civilne zaštite koje je u jedan sustav obuhvatilo sve relevantne službe nadležne za nuklearnu i radiološku sigurnost, razminiranje, zaštitu i spašavanje i sl. 

U svom izlaganju ministar Božinović je svim sudionicima konferencije kao i svim ostalim sudionicima u radu Platforme, uputio poziv da se u bilo kojem trenutku mogu obratiti Ministarstvu unutarnjih poslova, Ravnateljstvu civilne zaštite odnosno njegovom Sektoru za smanjenje rizika od katastrofa sa idejama, pitanjima, prijedlozima kako bi zajedno došli do rješenja koja bi mogli implementirati na nacionalnoj razini jer kako je istaknuo:“ Naš je posao omogućiti donošenje najboljih rješenja.“

Tijekom konferencije predstavit će se projekti u području smanjenja i upravljanja rizicima od katastrofa, potrebe za ulaganjima u smanjenje rizika od katastrofa u nekoliko sektora te potencijalni izvori financiranja. Također, Konferencija će se kroz dva panela posvetiti procjenama rizika kao bazama za donošenje odluka o ulaganjima te izazovima  kritične infrastrukture.

Hrvatska platforma, koja ima svoje međunarodne korijene, osnovana je još 2009. godine, a njen je rad prepoznat na svjetskoj i europskoj razini. Djeluje tijekom cijele godine, a jednom godišnje organizira i konferenciju na kojoj se potiče razmjena znanja i rasprava o potrebi smanjenja rizika od katastrofa među svim sektorima i svim razinama od pojedinaca, preko lokalne razine do nacionalne, a posebno kako bi potakla suradnju sa znanstvenom zajednicom.

Pisane vijesti | Znanost i inovacije