Potpredsjednik Božinović predstavio Memorandum o razumijevanju u području vraćanja između Republike Hrvatske i Frontex-a

Slika /2023/7/Screenshot 2023-07-13 at 10-44-41 234. sjednica Vlade Republike Hrvatske (13.7.2023.) - YouTube.png

Potpisivanje Memoranduma nastavak je promicanja partnerstva i suradnje u području vraćanja državljana trećih zemalja koji se nezakonito nalaze u Republici Hrvatskoj

FOTO: YouTube Vlada RH

Na danas održanoj 234. sjednici Vlade Republike Hrvatske potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović predstavio je Memorandum o razumijevanju u području vraćanja između Republike Hrvatske i Frontex-a te istaknuo:
 
  • "8. lipnja sam u Luksemburgu s izvršnim direktorom Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu, potpisao Memorandum o razumijevanju u području vraćanja između Hrvatske i Frontexa. Potpisivanje Memoranduma nastavak je promicanja partnerstva i suradnje u području vraćanja državljana trećih zemalja koji nezakonito borave u Republici Hrvatskoj."

Za provedbu postupaka vraćanja Frontex će u Hrvatskoj rasporediti stručnjake na razdoblje od 6 mjeseci koji će pružati tehničku pomoć kod identifikacije, ali i operativnu pomoć u provedbi dobrovoljnog i prisilnog vraćanja te promicati dobrovoljna vraćanja.

Ministar Božinović je pojasnio kako se radi o šest stručnjaka za vraćanje, od kojih su tri za aktivnosti savjetovanja, dva za suradnju s trećim zemljama i jedan za pružanje podrške sustavima vraćanja.

Vlada Republike Hrvatske donijela je Zaključak o upoznavanju s Memorandumom o razumijevanju u području vraćanja između Republike Hrvatske i Frontexa.

Pisane vijesti