Potpredsjednik i ministar Božinović na 40. sjednici Vlade Republike Hrvatske

Slika 2021/1/ministar-vlada-%2028.1.2021.jpg

Na današnjoj sjednici Vlade, ministar Božinović izvijestio je o aktivnostima Stožera civilne zaštite te predstavio Prijedlog zaključka u vezi sa Sigurnosnim okvirom u pogledu međusobne povezanosti Ministarstva unutarnjih poslova RH i Ministarstva domovinske sigurnosti SAD-a

FOTO: Vlada RH

Danas, 28. siječnja 2021. godine, nakon usvajanja Dnevnog reda, održana je 40. sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj je predsjednik Vlade Andrej Plenković u uvodnom obraćanju naglasio kako je situacija vezana uz suzbijanje širenja virusa COVID-19 povoljna, a smrtnost opada, međutim i nadalje naglašava kako je potrebno nastaviti s naporima i osobnom odgovornosti.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović svoje je obraćenje započeo s pozitivnom viješću prema kojoj Hrvatska, uz Estoniju, ima najblaži režim mjera u Europskoj uniji.

I iz tog razloga, napominje ministar Božinović, možemo ipak govoriti o popuštanjima i to u odnosu na odlazak djece u školu i proširenje mogućnosti bavljenja sportom.  

Pojasnio je da su se prije deset dana u školu vratili učenici od 1. do 4. razreda, kao i maturanti, a kako nismo imali rast zaraze, odlučeno je da se u školu vrate svi učenici osnovnih škola.

Vezano uz sport, smatra se da još nije trenutak za otvaranje zatvorenih dvorana za sport, međutim otvorila se mogućnost bavljenja sportom, uključujući treninge i rekreaciju, ali zasad samo na otvorenom prostoru.

Otvaranje zatvorenih dvorana, od kojih su mnoge školske dvorane, dovelo bi do neželjenog utjecaja na učinkovitost provedbe epidemioloških mjera koje postoje u školskim razredima, odnosno u nastavi. Zabrana se ne bi odnosila na bazene i na korištenje balona za pojedinačne beskontaktne sportove i to zbog specifičnosti tih prostora u kojima se zbog vlage u zraku ili veće prozračnosti virus slabije širi.

Popuštanje se ne odnosi na korištenje prostorija poput svlačionica ili tuševa.

Ministar Božinović naglasio je kako se u popuštanje mjera ide postupno i oprezno jer svako popuštanje u epidemiji nosi određene rizike širenja virusa, a pogotovo ako bi ono bilo naglo i sveobuhvatno.

„Naš cilj je održavanje pozitivnog epidemiološkog trenda te ćemo pratiti situaciju s posebnim naglaskom na efekte ovih popuštanja i nadamo se da bismo u slučaju nastavka pada brojeva, od 15. veljače, bili u mogućnosti krenuti s daljnjim revidiranjem mjera“, zaključio je ministar Božinović.

Prijedlog zaključka u vezi sa Sigurnosnim okvirom u pogledu međusobne povezanosti Ministarstva unutarnjih poslova RH i Ministarstva domovinske sigurnosti SAD-a

Platforma za povezivanje sustava u realnom vremenu je naziv sustava za razmjenu informacija i provođenje velikog broja biometrijskih provjera, koji je razvilo Ministarstvo domovinske sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država s osnovnim ciljem njegovog povezivanja sa sustavima drugih država.

„Povezivanjem sustava omogućilo bi se provođenje velikog broja biometrijskih provjera te dijeljenje informacija kako bi se spriječilo počinjenje različitih prekršaja i kaznenih djela, te u konačnici olakšalo međunarodno putovanje osoba“, obrazložio je ministar Božinović ovu točku te istaknuo kako je povezivanje sa Platformom za povezivanje sustava u realnom vremenu, odnosno sklapanje potrebnih međunarodnih sporazuma i akata koji bi to omogućili, jedan od preduvjeta za pristupanje Republike Hrvatske programu za izuzeće od zahtjeva za vizu sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Sukladno navedenom, sklopljen je Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Sjedinjenih Američkih Država o unaprjeđenju suradnje u sprječavanju i borbi protiv teškog kriminala 2011. godine i Provedbeni dogovor između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva domovinske sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država na temelju prethodno navedenog Sporazuma 2018. godine.

Također, bilo je potrebno sklopiti i Sigurnosni okvir u pogledu međusobne povezanosti između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva domovinske sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država i Dodatak A za Automatizirani sustav pretraživanja (ATS)/Jedinstveni modul za putnike (UPAX) i Automatizirani sustav za biometrijsku identifikaciju (ABIS) putem zaštićene platforme za povezivanje sustava u realnom vremenu (SRTP).

Sigurnosni okvir u pogledu međusobne povezanosti ima svrhu krovnog tehničkog akta kojim se naglašavaju pojedinačni i organizacijski tehnički zahtjevi u području sigurnosti za zaštitu svih informacija koje se razmjenjuju između potpisnika, dok Dodatak A i svi budući dodaci propisuju tehničke pojedinosti povezivanja između točno određenih sustava i baza podataka.

Spomenute Akte potpisali su načelnici informatičko-telekomunikacijskih odjela u dva Ministarstva. Sukladno članku 34. Zakona o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora, u svrhu pohrane je Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, u prosinca 2020. godine, dostavljen potpisani izvornik navedenog međunarodnog akta.

Članovi Vlade jednoglasno su prihvatili Prijedlog zaključka.

Pisane vijesti