Potpredsjednik Vlade Božinović i prva grupa hrvatskih državljana primljena u američki Global Entry

Božinović je podsjetio da je malo zemalja koje su stekle tu razinu povjerenja američke administracije da njihovi građani mogu biti u skupini najpouzdanijih putnika koji dolaze u SAD

Vijest i foto: Hina

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović u srijedu je u Washingtonu s grupom hrvatskih državljana primljen u program Global Entry u koji je, uključujući Hrvatsku, do sada ušlo tek 15 svjetskih država.

„Veliko je zadovoljstvo biti danas ovdje i dovršiti posao koji smo obećali građanima da će Hrvatska u mandatu vlade Andreja Plenkovića ući u program bez viza sa SAD-om”, izjavio je Božinović novinarima nakon prigodne svečanosti u američkoj Upravi za carinu i zaštitu granice.

Dodao je da je to ujedno i priznanje Hrvatskoj za kvalitetu posla obavljenog za vrijeme ispunjavanja uvjeta za bezvizni režim.

Govoreći o važnosti programa Global Entry, u kojem su uključujući Hrvatsku samo četiri europske države, Božinović je podsjetio da je malo zemalja koje su stekle tu razinu povjerenja američke administracije da njihovi građani mogu biti u skupini najpouzdanijih putnika koji dolaze u SAD.

„Ovo je vrlo važan signal suradnje dviju savezničkih zemalja, ali i nešto što će olakšati putovanje brojnim našim ljudima koji češće dolaze u SAD iz poslovnih razloga, kulturne razmjene, ali i diplomata i novinara”, ocijenio je Božinović.

„Mislim da danas biti Hrvat u SAD-u znači puno više nego što je to bilo ranije. Za to smo se jako trudili i dobili priznanje od svih dIjelova američke administracije”, zaključio je Božinović.

Predstavnik američke Uprave za carinu i zaštitu granice Rafael Henry kazao je da je Hrvatska partner i saveznih SAD-a koja je zaslužila da njeni građani povlašteno prelaze graničnu kontrolu prilikom dolaska u Sjedinjene Države.

„Nakon otprilike 11 sati leta kontrola ulaska za hrvatske državljane koji steknu status putnika od povjerenja i prođu prethodne sigurnosne provjere trajat će svega nekoliko sekundi”, istaknuo je Henry.

Pojasnio je da stečeni status nakon ulaska u Global Entry traje pet godina, nakon čega je potrebna ponovna internetska prijava i provjera kako bi se taj povlašteni status produljio.

Članstvo u Global Entry programu omogućuje putnicima niskoga rizika i s prethodnim odobrenjem brži ulazak u SAD preko 77 aerodroma u toj zemlji.

U tom su programu od ranije Argentina, Bahrein, Brazil, Indija, Južna Koreja, Kolumbija, Meksiko, Nizozemska, Njemačka, Panama, Singapur, Švicarska, Tajvan i Velika Britanija.

Punopravno partnerstvo Hrvatske u programu Global Entry uslijedilo je nakon što je u listopadu 2021. pristupila američkom programu izuzeća od viza koji Hrvatima omogućuje bezvizno putovanje u SAD do 90 dana.

 

Pisane vijesti | Vijesti iz medija | Međunarodna suradnja