Potpredsjednik Vlade Božinović na 36. sjednici Vlade

Slika /2020/11/ministar_sjednica%20Vlade_5_11.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović na današnjoj, 36. sjednici Vlade RH, podnio je dva izvješća - redovito Izvješće o poduzetim aktivnostima Stožera civilne zaštite vezano uz korona virus te Izvješće o provedbi Plana protuminskog djelovanja i utrošenim financijskim sredstvima za 2019. godinu.

Od posljednje sjednice Vlade, a uslijed razornog potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju, Stožer civilne zaštite uputio je apel građanima da se pridržavaju svih epidemioloških mjera i uputa radi sprječavanja širenja korona virusa na pogođenom području. U istom razdoblju Stožer je donio ukupno deset, odnosno dvije nacionalne i osam županijskih odluka.

Uz Odluku o iznimnom prestanku primjene pojedinih nužnih epidemioloških mjera za područje Sisačko-moslavačke županije, koja se odnosi na ukidanje zabrane održavanja javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 25 osoba te na ukidanje ograničenja koje se odnosi na broj osoba na privatnim okupljanjima, ministar Božinović posebno je naglasio obvezu korištenja medicinskih maski u zatvorenim prostorima, ali i na otvorenom prostoru kada nije moguće održavati fizičku distancu od 1,5 metara.

Druga nacionalna odluka odnosi se na preporuke da se vjerski obredi prenose putem elektroničkih medija, a 6. i 7. siječnja održavaju sukladno preporukama HZJZ-a, dok je za županijsku razinu doneseno osam odluka kojima se produžuje trajanje epidemioloških mjera na područjima Bjelovarsko-bilogorske, Zadarske, Zagrebačke, Brodsko-posavske, Šibensko-kninske, Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije, te Grada Zagreba.

Produljenje mjera prvenstveno se odnosi na korištenje maski za lice na otvorenom te u zatvorenim prostorima u kojima se obavljaju javne i gospodarske djelatnosti, odvijaju manifestacije i drugi programi, na zabranu posjeta te izlazaka korisnika ustanova socijalne skrbi i na preporuku povećanja broja vozila u javnom gradskom prijevozu.

Ministar Božinović i na ovoj je sjednici Vlade iznio podatke o rezultatima rada inspektora Ravnateljstva civilne zaštite i policije, koji su izvršili 20.750 nadzora poslovnih subjekata i javnih okupljanja, izdali 112 usmenih upozorenja temeljem kojih su na licu mjesta otklonjene 103 uočene nepravilnosti i prilikom čega su utvrđena četiri prekršaja zbog kršenja mjera. Temeljem dojava građana i u okviru redovnih aktivnosti policijski službenici utvrdili su 215 kršenja mjera samoizolacije, a za što će biti podnijeti prekršajni nalozi. Evidentirano je sedam kaznenih djela širenja i prenošenja zarazne bolesti.

U zadnjih tjedan dana medicinskim ustanovama, ustanovama socijalne skrbi i Društva Crvenog križa, izdano  je 1.130.700 artikala zaštitne opreme, što je oko 140 tona, a trenutno se u skladištima nalazi oko 10,9 milijuna artikala, odnosno oko 650 tona zaštitne opreme. Uz to, drugoga dana ove godine iz Shanghaija je u „Luku Rijeka“ dopremljeno oko 20 tona iliti 160 tisuća komada zaštitne opreme.

U skladištu civilne zaštite jučer je zaprimljena nova isporuka od 230 tisuća brzih antigenskih testova, nabavljenih preko Ravnateljstva za robne zalihe i koji će se razdijeliti također medicinskim i ustanovama socijalne skrbi, a kako bi se nadzirala tamošnja epidemiološka situacija, antigenski testovi osigurani su i za kampove u kojima su smještene evakuirane osobe u Petrinji, Glini, Sisku i Topuskom, naglasio je ministar Božinović podsjetivši na kraju izvještavanja da se na potresom pogođenom području od 2. siječnja provodi dobrovoljno cijepljenje protiv COVID-19 bolesti najugroženijih skupina stanovništva i pripadnika žurnih službi - civilne zaštite, policije, gorske službe spašavanja, hitne medicinske pomoći, vatrogastva, vojske.

U sklopu Izvješća o provedbi Plana protuminskog djelovanja i utrošenim financijskim sredstvima za 2019. godinu, a vezano uz dio nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova, odnosno Ravnateljstva civilne zaštite, ministar Božinović izvijestio je da je u 2019. godini minski sumnjivo područje smanjeno za 45,8 km2 od planiranih 54,8 km2, te da je pronađeno i uništeno 5.278 komada minsko eksplozivnih i 3.006 komada neeksplodiranih ubojitih sredstava, prilikom čega su se dogodila i dva minska incidenta, bez smrtnih posljedica. 

„Plan nije u cijelosti izvršen u dijelu koji se odnosi na poslove općeg i tehničkog izvida prvenstveno zbog značajnog smanjenja broja pirotehničara Hrvatskog centra za razminiranje koji su obavljali te poslove, a krajem 2018. i početkom 2019. godine su iskoristili svoje pravo na odlazak u mirovinu po posebnim uvjetima, njih više od 20, a manjim dijelom zbog nemogućnosti korištenja strojeva za razminiranje prilikom obavljanja poslova tehničkog izvida. Već u drugoj polovici 2019. godine provedena je učinkovitija reorganizacija načina rada HCR-a, što je 2020. godine rezultiralo smanjenjem minski sumnjivog područja najviše dosad, za više od 60 km2“, istaknuo je ministar osvrnuvši se i na financijsku stranu rekavši kako je od ukupno planiranih sredstava od 400.976.000,00 kuna, utrošeno 99,57%, od čega sredstva za razminiranje iz fondova Europske unije iznose 39% od ukupno osiguranih sredstava i izvora, a sredstva koja se prikupljaju kao naknada za korištenje općekorisnih funkcija šuma ostvarena su u iznosu od 60.584.000,00 kuna.

Pisane vijesti | Poslovni i financijski izvještaji | Društvo i zajednica