Potpredsjednik Vlade i ministar Božinović izvijestio o aktivnostima Stožera civilne zaštite RH

Slika 2020/ministar-vlada-%2024.9.2020.jpg

Inspektori Ravnateljstva civilne zaštite, u suradnji s policijskim službenicima, te timovi lokalnih stožera civilne zaštite, od 18. do 23. rujna proveli su 25.722 nadzora te izdali ukupno 1.397 upozorenja

FOTO: Vlada RH

Danas, 24. rujna 2020. godine, održana je 11. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović izvijestio je o aktivnostima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske istaknuvši kako je, u razdoblju od zadnje sjednice Vlade, Stožer donio pet novih odluka.

„Na prijedloge županijskih Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke, Splitsko-dalmatinske te Ličko-senjske županije donesene su odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera. Također, Stožer je donio i izmjenu Odluke o nužnoj mjeri ograničavanja radnog vremena  ugostiteljskih objekata iz kategorije „Barovi“, kojom se do 7. listopada produžava ograničavanje rada ugostiteljskih objekata, koji sukladno Odluci mogu raditi najduže do ponoći“, dodao je ministar Božinović.

S obzirom na pojačane nadzore nad provedbom odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske te uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, inspektori Ravnateljstva civilne zaštite u suradnji s policijskim službenicima te timovi lokalnih stožera civilne zaštite, od 18. do 23. rujna proveli su 25.722 nadzora poslovnih subjekata, trgovina, javnih otvorenih prostora, noćnih klubova, ugostiteljskih objekata te javnih okupljanja. Također, izdali su ukupno 1.397 upozorenja, što je nešto više u odnosu na prethodno promatrano razdoblje.

S obzirom na pojačane kontrole za sprečavanje epidemije u sustavu socijalne skrbi proveden je nadzor u 1.394 objekta, a nepravilnosti su utvrđene u 272 objekta. Najčešće se radilo o nevođenju evidencija o dezinfekciji prostora i mjerenju tjelesne temperature te neprozračivanju zajedničkih prostora.

Zbog nepridržavanja mjera propisanih Odlukama Stožera civilne zaštite, inspektori Ravnateljstva civilne zaštite podnijeli su dva prekršajna naloga zbog nepridržavanja preporuke o fizičkoj distanci na koncertu i u ugostiteljskom objektu.

U zadnjih sedam dana postavljeno je dodatnih devet kontejnera za medicinske ustanove s područja Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Splitsko-dalmatinske županije te šator za Kliničku bolnicu Merkur u Zagrebu.

U razdoblju od 1. do 23. rujna građani su uputili ukupno 11.596 poziva na broj 113, pomoću kojeg su dobili odgovore na pitanja koja ih zanimaju vezana uz funkcioniranje procedura i institucija u situaciji uzrokovanoj koronavirusom.

„Sukladno zaključku Vlade Republike Hrvatske, Ravnateljstvo civilne zaštite, u suradnji s Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i Stožerom civilne zaštite Grada Zagreba provelo je demobilizaciju studentskog doma Cvjetno naselje te mobilizaciju hostela Arena, s ciljem preseljenja osoba smještenih nakon potresa. Trenutno su u istom smještene 192 osobe“, obrazložio je ministar Božinović. 

Pisane vijesti