Potpredsjednik Vlade i ministar Božinović na 24. sjednici Vlade RH

Slika /2024/9/ministar - vlada - 13.9.2024..jpg

Na sjednici Vlade, između ostalih, prihvaćen je Memorandum između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva unutarnjih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata kojim se omogućuje zamjena vozačkih dozvola bez potrebe za dodatnim teorijskim i praktičnim ispitima

FOTO: YouTube Vlada RH

Na današnjoj 24. sjednici, Vlada Republike Hrvatske prihvatila je Nacrt prijedloga Zakona potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova dr. sc. Davora Božinovića o razmjeni podataka između tijela za provedbu zakona država članica Europske unije.

„Prijedlog Zakona o razmjeni podataka između tijela za provedbu zakona država članica ključan je za jačanje sigurnosne suradnje unutar Europske unije. Transnacionalni kriminal i terorizam zahtijevaju brzu i učinkovitu razmjenu informacija. Dosadašnja regulativa nije bila dovoljno učinkovita, što je potvrdila praksa. Ovim Zakonom prenosimo Direktivu u naše zakonodavstvo, čime se uspostavljaju jasna pravila i rokovi za razmjenu podataka“, objasnio je ministar Božinović te dodao:

„Uspostavit će se i jedinstvena točka za razmjenu podataka te se jača uloga Europola kao informacijskog središta. S obzirom na našu nedavnu evaluaciju za Schengen, spremni smo za implementaciju ovog Zakona“.

Također, na sjednici Vlade, potpredsjednik Božinović obrazložio je i Prijedlog zaključka u vezi s Memorandumom o razumijevanju između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva unutarnjih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola:

„Inicijativa za ovaj Memorandum pokrenuta je još 2014. godine, a potaknuta učestalim upitima hrvatskih državljana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima koji nisu mogli zamijeniti svoje vozačke dozvole bez polaganja vozačkog ispita, iako su državljani drugih država članica Europske unije imali tu mogućnost. Nakon dugotrajnih pregovora, tijekom 2023., postignut je kompromisni prijedlog prihvaćen od obje strane“, izjavio je ministar Božinović.

Memorandum omogućuje zamjenu vozačkih dozvola bez potrebe za dodatnim teorijskim i praktičnim ispitima i time se znatno olakšava mobilnost i poslovna turistička suradnja između dviju zemalja.

„Memorandum sam potpisao nedavno u Zagrebu sa zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova Emirata. Stupa na snagu 30 dana od potpisivanja i neće zahtijevati dodatna financijska sredstva“, zaključno je dodao ministar.

Vlada je prihvatila Memorandum i uputit će ga u daljnju proceduru.

Također, potpredsjednik Božinović predstavio je Godišnje izvješće Savjeta za nacionalne manjine o utrošku sredstava osiguranih u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2023. godinu:

„Ovo izvješće izrađeno je u skladu s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina i predstavlja važan pregled rada na području očuvanja kulturne autonomije naših manjina. U 2023. godini, temeljem odluke Savjeta, raspoređeno je 8.030.292 eura za programe vezane uz informiranje, izdavaštvo, kulturni amaterizam i manifestacije. To predstavlja povećanje od 20,5% u odnosu na prethodnu godinu. Sredstva su dodijeljena za ukupno 1121 program kulturne autonomije te nekoliko programa koji proizlaze iz bilateralnih sporazuma“.

Kontrola namjenskog utroška sredstava provedena je kroz terenske izvide i analizu financijskih izvještaja, čime je osigurana transparentnost i odgovornost u trošenju državnih sredstava.

„Zahvaljujući ovim sredstvima 104 udruge i njihove članice nastavile su svoj rad na očuvanju kulturnog identiteta“, završno je dodao ministar Božinović.

Vlada je prihvatila navedeno Godišnje izvješće, čime podržava daljnje aktivnosti u ostvarivanju kulturne autonomije nacionalnih manjina.
 

Pisane vijesti